Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Dec 10th, 2021

Saif Ghaddafi kvalificerad som presidentkandidat

Ett decennium efter den arabiska våren och i ett land av stridigheter, har det klubbats igenom av domstolen i Sabha i södra Libyen att Saif al-Islam Gaddafi, är kvalificerad att ställa upp som presidentkandidat till valet som går av stapeln 24 december.

Saif Ghaddafi presidentkandidat i Libyen.

Till en början diskvalificerades han av valkommissionen tillsammans med 25 andra av de 98 sökande till presidentämbetet. Häromdagen kom beskedet att han är klar för deltagande i presidentkampanjen 2021. Vittnen har uppgett att anhängare till Saif firar på gatorna sedan beskedet som kom för några dagar sedan.

Saif är 49 år och har en doktorandexamen från The London School of Economic and Political Science, han har även studerat i Wien. Under faderns styre Muammar Gaddafi utformade han förbättringsstrategier för att stärka de mänskliga rättigheterna i landet.

En slutgiltig lista av godkända kandidater har ännu inte släppts då överklaganden har dragit ut på valkommissionens arbete.

Hans önskan är ett enat Libyen där mänskliga rättigheter är förankrat och fred råder.

Huruvida val kommer att kunna hållas i slutet av december är däremot fortsatt oklart. Parlamentet i landet har bland annat röstat för att skjuta på valet till januari.

About the Author