Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Dec 28th, 2014

Sångaren i Ahl Sina: ”Djupt inne i Sinaiöknen, ensam, under stjärnhimlen finner jag sinnesro.”

Moustafa Troll

Moustafa Troll

Moustafa Troll hittade sig själv i metalmusikens äkthet och smärta. Där har han upplevt sitt livs vackraste ögonblick. Han har en fantastisk röst och istället för att sitta hos en psykolog och försöka beskriva hur han känner sig, ge honom bara en mikrofon och han skriker ut det av bara fan.

Moustafa är just nu högaktuell med att släppa sitt debutalbum med bandet Ahl Sina som han grundade 2009. Deras musik vittnar om en mycket gammal historia. Om ursprunget till varför vi har godhet och ondska i världen.

Ahl Sina levererar extrem orientalisk metalmusik. Moustafa är huvudsångaren, medan en till vokalist hummar i bakgrunden, såsom man gjort i Sinaiöknen i tusentals år.

Moustafa har dragit ihop nio killar som tillsammans jobbar på hans drömprojekt.

När han väl hade lagt grunden för Ahl Sinai, fanns det bara en person Moustafa visste han kunde kontakta, som hade förmågan att transformera hans vision till musik, Shung, en musikalisk själsfrände och även gitarrist i bandet.

– Vi valde extrem metal, eftersom vårt budskap är extremt gällande verkligheten.

Deras musik är en reflektion av den egyptiska orientaliska musikkulturen, särskilt de gamla egyptiska musikteorierna, vilket har lockat flera musiker att gå med i bandet som behärskar olika sorters slagverk och NAI.

Och Sinai… har en alldeles särskild innebörd för Moustafa.

–  Ahl Sina, är ett arabiskt ord och betyder “folket av Sinai”, säger han, med en drömmande blick.

Beskriv vad som förde dig in på denna bana inom Metalmusiken! 

 –  Jag har haft ett hårt liv och jag har en röst som kan sjunga. Jag tror inte jag kommer att framföra lyckliga sånger, för det skulle så tydligt märkas att jag fejkar, och jag vill inte vara en fejk, förklarar Moustafa.

Hans hårda liv förde honom till hård musik. Rock. Hårdrock. Heavy metal.

 – Så detta är min väg.

När Moustafa såg Michael Jackson för första gången visste han att han ville bli artist. Han drogs till hans energi på scenen och den magi han framförde. Men Moustafa insåg snabbt att hans sanna genre var metal eftersom det tillåter honom att skrika ut sin inre smärta på scenen vilket han gillar.

När han lyssnade på ”In my darkest hour” med Megadeaths Dave Mustaine undrade han:

 –  Herre gud! Hur vet Dave Mustaine att jag känner mig precis så? Han blev min idol!, säger Moustafa.

Moustafa växte upp i Giza, Kairo, Egypten, med sin mor, far och tre systrar. Han är yngst i skaran. Ett av hans tidigaste minnesvärda barndomsminnen var när fadern tog honom till Disney Land för första gången.

Sover under stjärnorna

Extentiella frågor är en röd tråd igenom hela Moustafas liv. I Sinaiöknen finner han frihet och närhet till sin högre makt och andlighet. Dit reser han helt ensam, i perioder, och sover under stjärnorna i de djupaste delarna av dess vilda dalar och bland massiva klippor. Långt, långt bort ifrån platser dit kommersiella resebyråer når.

 Han älskar att klättra i berg och att kommunicera med miljön där.

 –  Den upplevelsen av sinnesro jag får då jag är där omgiven av naturen och omringad av bergen helt ensam, kan ingen människa, jobb, framgång eller inte ens musik ge mig. Bara bergen ger mig den känslan, så jag återvänder alltid till bergen i Sinai.

Moustafa känner sig besviken på att människor dödar varandra och att det finns krig. Att det inte finns några regeringar man kan lita på. Men han menar att genom att han rannsakar sig själv, och sin själ, då inser han att han själv har ett val.

 –  Jag kan välja att leva som en god man eller så är jag ett riktigt arsel. Och jag har alltid undrat hur det kommer sig att dessa arslen blir som de blir?  Vad är det för sorts liv?

Moustafa kan inte förstå varför ondska måste existera. Och därför har detta blivit viktigt för honom att tala om och försöka reda ut i texterna till hans musik. Varför existerar krig? Varför finns det krig? Varför måste det alltid hända något?

Moustafa skrattar lite cyniskt:

–  Om det bara kunde vara fred i världen en enda dag. Varje dag måste det hända någonting.

Så han blev väldigt medveten om det och började meditera kring varför. Moustafa gick tillbaka till då allt började och insåg att det var Satan som orsakade allt detta hemska i universum. Och i hans texter berättar han om just detta. Och om vi går tillbaka så långt det bara går:

 –  Så tror jag att vi inte får intrycket av att jorden gavs till oss av vår skapare för att leka med oss utan som en gåva. Därför har han också döpt första låten på albumet till: gåvan.

Moustafa har skrivit om profeterna, om Gud och om Satan, om budskapen Gud så många gånger gett människan. Om fantastiska gåvor Gud gett till profeterna och till folket.

Troops of Pain

Ahl Sinas första album, som de producerar just nu heter: Troops of Pain. (Smärtans trupper)

Och Smärtans trupper är de som ser på världen genom Moustafa Trolls ögon och känner som han gör i sin själ.

 – Du vet.. de som har fattat själva tanken bakom skapelsen. De som har fattat varför något inte står rätt till i världen idag. De är dem som inte längre orkar med arslen. Tyvärr så är 90 % av världens befolkning arslen. Man finner väldigt få i dagens värld som verkligen för ett ärligt liv.

Moustafas röst lämpar sig extra bra för death metal. Hans idol Chuck Schuldinger, var den som fick honom att börja vilja skrika från scenen. Chuck skrek och nu framträder Moustafa på samma vis.

Moustafa har grundat många olika death metal band i Egypten under åren, just av den anledningen, men han trivs bättre att sjunga heavy metal och med den stilen hans nuvarande band jammar på.

– Jag älskar heavy metal rösten inuti mig och har förmågan att anpassa min röst på många olika vis, beroende på sammanhang och jag vet precis hur jag ska utnyttja den.

Hur många språk talar du?

Arabiska, engelska, jag lär mig tyska nu och så kan jag lite turkiska.

Vilket råd skulle du ge till den ungdom som vill bli metal sångare?

–  Var bara dig själv. Skrik ut din sanning.

Berätta om dina planer för 2015?

–  Att lansera vår första skiva och marknadsföra den Vi har också ansökt till “Wacken Open Air Festival’s battle of the bands” (https://www.metal-battle.com/countries13/middle-east15/?type=0%2522…ocus%253D%2522blurLink%28this%29%253B271). Vinnaren från Mellanöstern får resa till Wacken, i Tyskland, som har den största metal musikfestivalen på jorden.

 

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>