Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, May 9th, 2017

Saudiarabiens kvinnor får mer frihet

Kung Salman har nu beslutat att kvinnor i Saudiarabien inte längre behöver en mans tillstånd för att resa, studera eller vid anmälan av brott.

Kungarikets kvinnliga befolkning välkomnar förändringarna som häver de strikta reglerna med manliga förmyndare. Godkännande av en manlig målsman för att kvinnor ska kunna studera, resa eller besöka läkare har under lång tid varit ett krav. Denna vecka kunde dock lokala medier rapportera den glädjande nyheten att kung Salman har utfärdat en order som gör att kvinnorna i Saudiarabien ska kunna dra nytta av statliga tjänster som utbildning och hälso- och sjukvård utan samtycke från en manlig förmyndare.

I praktiken kommer nu kvinnor, under vissa omständigheter, att ha möjlighet att studera och få tillgång till sjukvård, jobba i både den privata och allmänna sektorn samt representera sig själva i domstol utan att en målsman måste närvara, enligt, Maha Akeel, chef för Organization of Islamic Cooperation.

Ordern från kung Salman är den senaste i en rad av förändringar som ger mer utrymme för kvinnor att ta en aktiv del i arbetslivet med målet att bredda landets ekonomi och minska beroendet av oljan.

 

 

 

 

About the Author