Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Mar 12th, 2020

Shaerat – Nykomponerad musik till poesi

I sju års tid, sedan 2012, har ett stort antal kvinnliga poeter och översättare från Sverige och Mellanöstern samarbetat med ömsesidiga tolkningar från och till arabiska/persiska/kurdiska och svenska inom projektet Shaerat. Nu är det dags för ytterligare ett steg i detta poetiska, utforskande projekt.

Ett urval av de dikter som under årens lopp översatts har nu tonsatts och kommer framföras live på ett antal olika scener runt om i Sverige av en nybildad ensemble med sångerskan Sofia Berg Böhm, Johan Graden (piano), Mousa Elias (oud), Hayk Hakobyan (duduk) och Liliana Zavala (slagverk).

De nyskrivna kompositionerna är skrivna av Johan Graden, Sofia Berg Böhm, Mousa Elias och Lina Nyberg. Det är tydliga uttryck från deras olika musikaliska röster men hos dem alla finns också öppningen för en hel del improvisation från den mångfascetterade ensemblen.

– Vi har hämtat inspiration från bl.a. arabisk och bulgarisk musik men öppnar också upp brett utifrån våra olika referenser. Det blir både kollektivt men också tydligt individuellt, säger pianist och kompositör Johan Graden.

Poesin, som är så viktig och meningsbärande i den arabiska kulturen möter här, och lyfts fram genom, musikernas tolkningar.

– Poesin är en motor och en inspiration som ger struktur, stämning och innehåll till musiken, säger sångerskan och kompositören Sofia Berg Böhm.

Uruppförandet sker under Uppsala Internationella Litteraturfestival. Därefter beger sig ensemblen på turné.

Projektet genomförs med stöd från Statens Musikverk.

Spelschema:
Uppsala Internationella Litteratur Festival, UKK, Lördag 14 mars kl ca 20-21
Uppsala Kulturcentrum, 28 mars
Stallet, Stockholm 29 mars
Göteborgs Litteraturhus, 4 april
Moriska Paviljongen, Malmö, 5 april.

About the Author