Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Apr 16th, 2015

Situationen i Gaza är på väg att bli ohållbar

Gaza idag; Israel hävdar med bestämdhet att de inte ockuperar området. Sedan 2005 har de inga militärer inne på Gazaremsan. Det hindrar dem dock inte från att kontrollera allt som importeras till Gaza och förbjuda allt som exporteras och det hindrar dem inte från att se till att människorna i Gaza lever sina liv under miserabla förhållanden. Enligt experterna från bland annat The Carter Center är inte frågan OM det kommer att bli ett nytt krig under rådande omständigheter, utan NÄR det blir. 

dreamstime_s_42663288_s

– Jag träffade två bröder i området efter senaste kriget i Gaza. Hela deras familj hade antingen dött eller blivit invalida efter kriget. Pojkarna som var åtta och tio år hade helt olika syn på framtiden trots att de var bröder. Åttaåringen såg ingen framtid alls. Tioåringen däremot sa att han hade en framtid, och den framtiden var med Hamas.

Nathan Stock är chef för organisationen The Carter Centers kontor i Israel och Palestina. The Carter Center är en organisation som bland annat observerar val i nya demokratier och förhandlar med länder som västvärldens regeringar inte, av olika anledningar, kan förhandla med, bland annat Gaza eftersom Hamas har varit  terroriststämplat en längre tid. Hans jobb är bland annat att förhandla med både Hamas, Israel och Västvärlden, men också mellan den Palestinska ledaren Abbas och Hamas ledare Mashal. Han anser att det finns många men och om för fred i konflikten men tror personligen på en ljus framtid om alla drar sitt strå till stacken.

Återuppbyggnaden står still 

Efter de två senaste krigen mellan Gaza och Israel behövs det 700.000 ton cement för att bygga upp hus och skolor för att det ska bli en någorlunda hög levnadsstandard på Gazaremsan igen.

Sedan det senaste kriget tog slut, sommaren 2014, har israelerna bara tillåtit 60.000 ton att komma in. Med dagens takt kommer det att ta över 100 år att bygga upp området igen enligt The Carter Center.

Gaza är idag helt avskuret med omvärlden, de flesta invånare har inte papper som gör att de kan komma till övriga Västbanken eller in i Israel. De få som har det kan visserligen ta sig till Israel och ansöka om tillstånd att få köpa lite cement som just nu är den viktigaste handelsvaran för att bygga upp landet igen.

Cementen för återuppbyggnaden är ett stort problem i området, men inte det största.

 Ekonomin är definitivt ett problem och dessutom starkt ihopkopplad med just uppbyggandet av landet. Man måste ha tillstånd från Israel att köpa och föra in cement till exempel, de få som får det säljer ofta cementen till höga priser på svarta marknaden. I ett område med över 50 procents arbetslöshet och över 100.000 raserade hus är det naturligtvis ett stort problem i sig.

Även Mosab, som är 35 år och inte vill gå ut med sitt efternamn säger att det är stora problem med återuppbyggnaden. Han bor mitt i Gaza och är koordinator för ett flertal återuppbyggnadsprojekt. Han spenderar den mesta tiden av veckan till att jobba.

– Men det är svårt. Blockaden av landet är det största problemet, ingen kommer in eller ut från Gaza. Det är så många hus förstörda och människor trängs på gatorna. I bästa fall bor de i skolorna och får tak över huvudet men det gör ju också att barnen inte får någon utbildning eftersom de skolor som inte är sönderbombade måste användas som boende.

Vatten ett stort problem

Även vatten är ett problem. Inom två år finns inget dricksvatten som det ser ut nu. Det har varit planerat länge att bygga ett vatten-destilleri men idag är det omöjligt. För att bygga en sådan fabrik krävs elektricitet, vilket Israel har reglerat ner till att den får användas endast sex timmar per dag. Det krävs också en stor mängd cement, som inte kommer in i landet. Och det krävs utbildning, vilket idag inte existerar då alla skolor är sönderbombade i det senaste kriget.

– FN-skolor är civila mål som naturligtvis inte ska bombas i ett krig. Israel, som annars gärna berättar för alla hur bra deras militärmakt är och att de aldrig missar ett mål, har lyckats bomba sönder de flesta skolorna och det är inte heller prioriterat just nu att bygga upp dessa. Ett annat stort problem är också splittringen mellan Fatah och Hamas.

Nathan sticker inte under stolen med att det är ett problem att Palestina drivs av två grupper som inte kan hålla sams med varandra.

– Problemet har varit lite att Abbas inte riktigt har brytt sig om Gaza utan låtit det vara. Så även där finns mycket att jobba med för att på sikt få fred i regionen.

Nathan menar att om inte situationen förändras ser man att det kan leda till fler krig.

 Människor kan inte leva under de omständigheter som finns idag i Gaza. Desperationen blir större och större. Vi kan idag observera att om inte importen och exporten släpps fri, så att människor kan börja att få igång sina liv, bygga upp sina hus, arbeta och utbilda sig, är det inte frågan OM det blir ett nytt krig utan NÄR. Troligen redan i år.

 Desperata människor tar till desperata handlingar. Vem kan klandra människor som känner att de inte har någon framtid?

Tror ni att det kan bli fred i konflikten eller kan det bli så att det blir ett krav på hämnd från bland annat Hamas?

Nathan tvekar inte när han svarar.

 Personligen tror jag att om Israel skulle släppa allt fritt idag skulle det kanske komma ett visst hämndbegär från enskilda personer. Man får ge och ta i förhandlingar, och det gäller båda sidor. Men absolut. Om man väljer att se en tvåstatslösning som det bästa alternativet enligt det som UN (United Nations) förespråkade 1948 – OM Israel slutar att kontrollera gränserna så människorna i Gaza kan importera och exportera varor utan problem, OM Fatah med Abbas i spetsen börjar bry sig om Gaza och lär sig komma bättre överens med Hamas och OM man kan hitta ett sätt att ha en fri passage till Västbanken så Palestina blir ett och samma land, DÅ tror jag absolut det blir fred.

 De flesta människor är som alla andra, de vill bara leva ett lugnt liv, jobba, inte svälta och må bra helt enkelt.

För Mosab, som älskar att vara ute och ta långa promenader på stranden och älskar att vara i naturen, en natur som inte finns i det lilla landet Gaza, blir svaret ett helt annat:

– Ingen vet vad som kommer att hända i Gaza. Det finns inga framtidsdrömmar och inget hopp överhuvudtaget.

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>