Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Jun 6th, 2017

Skansens grundare: “Fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts….”

Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag firas den 6 juni varje år och är en helgdag i Sverige. Först 1983 fick dagen status som nationaldag och från 2005 blev det en röd dag i kalendern. Den 6 juni har kallats Gustav Vasas dag, svenska flaggans dag och är numera Sveriges nationaldag.

Foto: Carl XVI Gustaf och drottning Silvia under nationaldagsfirandet på Skansen 2009. Wikimedia Commons.

Någon gång under 1800-talet togs den 6 juni fram som en nationell minnesdag. Dagen firades till minne av den 6 juni 1523 då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung i Strängnäs och Kalmarunionen därför slutgiltigt upphörde och Sverige blev självständigt.

Den blivande kungen Karl XIII skrev också under den nya 1809 års regeringsform 6 juni. Samma datum var också dagen då Sveriges riksdag 1973 tog första beslutet om 1974 års regeringsform.

Foto: Artur Hazelius, Skansens grundare. Porträtt i olja på duk av Julius (1850-1921) efter ett fotografi. Wikimedia Commons.

En del festligheter för olika svenska högtider infördes av Skansens och Nordiska museets grundare, Artur Hazelius, dels som ett sätt dra in pengar till hans företag, men även som en del i den tidens nationalistiska anda.

I mitten på juni 1893 ordnades några dagars festligheter i nationalistisk anda. En del hävdar att det regnade på alla andar dagar utom 6 juni vilket gjorde att den dagen hade man mest besökare. Hazelius skriver 1893 i Skansens årsbok att ”

“såsom de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, vilken där har firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag”.

Den svenska nationaldagen har inte funnits så många år men på många platser i landet har det redan etablerats en tradition att grilla, ha picknick eller att äta smörgåstårta den 6 juni.

Foto: Firandet i det gröna 2010. Wikimedia Commons.

About the Author