Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, May 15th, 2015

Slöja i dagens Sverige

Efter att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen har främlingsfientligheten börjat synas allt mer, vilket har orsakat att de beslöjade muslimska kvinnorna oftare känner hotade. Paula Bieler, integrationspolitiker, för SD, säger i en intervju att: ”Kränkningar aldrig är okej oavsett hur man klär sig och av vilken anledning”. Imamen  “Hakim Mohsen säger: “Vi kan möta sådant motstånd som kränkningar med lugn och tålamod, då kommer de till slut att tröttna”.

riksdagen_s

Sedan det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna kom in i riksdagen för fyra år sedan, har kränkningarna mot de beslöjade kvinnorna ökat och efter att de i det senaste valet fick ytterligare högt antal röster har psykiska och även fysiska kränkningarna mot denna grupp skjutit i höjden.

Sverigedemokraterna anser att islam är ett starkt hot mot Sverige och vid flera tillfällen har de haft möjligheten att uttala sig om detta i olika medier. Framförallt skriver de på sin hemsida att man tydligt bör motarbeta islam och andra totalitära ideologier som bidrar till att destabilisera världen. Att det ska vara ett av deras mål.

– Den största anledningen till att min familj utvandrade var för att finna trygghet, och för att vi skulle få rätten att vara oss själva och bli lämnade ifred, men nu när SD kommit in i bilden med sin främlingsfientlighet, framför allt mot islam, känns det inte längre tryggt, säger Hajer som bär Slöja.

På SD:s hemsida skriver SD att kvinnans säkerhet är samhällets ansvar, och att de flesta männen i Sverige är underbara och inte är våldtäktsmän. De skriver att sådant som genusvetenskap och pedagogik inte är nödvändigt i skolorna i Sverige.

– Majoriteten av invånarna i samhället, både män och kvinnor, är vare sig våldtäktsmän eller personer som kränker andra men däremot är det självklart att det finns personer som har haft svåra uppväxtmiljöer av olika anledningar och det är ett problem, säger Paula Bieler, integrationspolitiker för SD.

– Vi måste möta sådana människor med fred och tålamod, de vet att det är fel att kränka, men de finner anledningar till att provocera. Vi måste ta det lugnt och ha vår tro i åtanke. Det kommer att skapa en förändring och göra att de tröttnar, för att de vet att de agerar fel, säger Shejk Hakim Mohsen från Imam Ali Islamic Center.

Att Sverigedemokraterna anser att islam är det största hotet mot Sverige är alla medvetna om. Richard Jomshof höll ett anförande om varför islam är dåligt för Sverige och hur religionen påverkar landet negativt. Han anser att islam bygger på förtryck, våld, stöld och hot, och han jämförde både islam och kristendomen med varandra för att ytterligare bevisa vilket hot islam kan vara för det svenska samhället dess kultur.

Shejk Hakim Mohsen menar att folk glömmer hela tiden att en människas dåliga handlingar inte är representativ för en hel folkgrupp:

– Bara för att jag gör något dåligt, är det inte för att jag är muslim, utan att för att jag är en människa som begår ett fel.

Han fortsätter också med att säga att det dessvärre är endast islam som blivit gestaltad som en terroristreligion, av någon anledning, medan det finns människor som begår fruktansvärda hemskheter, men där deras trosuppfattning aldrig figurerar i nyhetsrapporteringen.

Tvåbarnsmamma med slöja

– Det är tråkigt att jag ännu en gång ska behöva vara rädd när jag går ut på gatorna ensam, för att bara på min gata har 140 stycken, ungefär, röstat på SD, så jag vet inte vad den där svenska tanten eller farbrodern tänker på när jag går förbi dem i matbutiken när jag handlar, förklarar Hajer, en beslöjad kvinna.

Har du gjort något för att undvika sådana situationer eller kanske funderat på att ta av dig slöjan?

– Nej, jag har inte funderat på att ta av mig slöjan, för det är min egen rätt att bära den. Jag har valt den och tänker inte ta av mig den oavsett vad, men jag och min man har diskuterat en hel del kring detta och vi bestämde oss för att när jag går ut ensam, att jag då bär mössa eller något som täcker håret istället för att bära slöja. Ifall han inte finns där för att skydda mig, om någon kommer och ofredar mig på något sätt. Men när jag är ute med familjen, kompisar, eller i ett större sällskap då tar jag på mig min slöja som vanligt.

Hajer tycker att det känns väldigt tråkigt att hon har blivit tvungen att börja behöva agera och tänka så här. Varje gång någon frågar Hajer om hennes slöja när hon sitter på tåget eller på universitetet upplever hon att hon alltid måste förklara sig. Hon tycker ändå att det är bra folk frågar om de undrar så att de kan få en större kunskap och förståelse, men hon är inte mer än människa och ibland tröttnar hon på själva situationen.

– Jag börjar bli överkänslig, varje gång jag ser en tant titta på mig då tänker jag direkt ”Sverigedemokraterna!”, och så ska det väl inte behöva vara? Tanten kanske bara av en ren händelse råkade titta på mig, helt utan orsak, medan mina tankar direkt går till ”Sverigedemokraterna!”

Statens roll i det hela

– Straff ska gälla för alla sorters kränkningar, mot alla sorters hot och våld. Det ska vara tydligt vad som är tillåtet och inte. Man ska åtgärda det genom att både anmäla och se till att man för upprättelse, och det ska gälla oavsett vem gärningsmannen är. Man ska skaffa fler resurser säger Paula Bieler som är  integrationspolitiker för SD.

Shejk Hakim Mohsen från Imam Ali Islamic Center anser att det är både muslimers och statens jobb att försöka lära och visa folk vad islam går ut på, att människor inte behöver vara rädda för muslimerna. Att slöjan kompletterar religionen, och den riktiga hijaben är den som finns i hjärtat och i själen. Alla människor tolkar islam på olika vis, och väljer att bära slöjan på olika sätt. Vissa bär niqab, andra har burka, andra endast slöja, och alla har sina egna uppfattningar om vad som är rätt och fel.

– Personligen tycker jag att niqab och burka inte är nödvändigt och att slöjan räcker. Man ska försöka att anpassa sig i det svenska samhället. Trots allt, är muslimer bara en minoritet i Sverige, säger Hakim Mohsen och lägger till:

– Vi vill inte att folk ska känna sig obekväma när de ser något ovanligt, för det som kan hända är att de reagerar med att stöta bort det som är okänt för dem, just för att det är något det inte förstår. Lösningen är nog allmänbildning. Att lära ut vad islam egentligen är. Det finns brist på information i media och i litteratur kring vad islam går ut på och vi måste visa Sverige hur ofarliga vi i praktiken är, och staten spelar en stor roll här.

Att informera människor om vad islam handlar om, är något som Hajer som bär slöja, håller med Hakim Mohsen om. Hon menar även, att det inte är konstigt att många får en skev bild av allt som sker i Mellanöstern, men vad en del kanske inte inser är att:

– Det rör sig om en minoritet där! Ett fåtal människor som förstör för alla oss andra som är bra!

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>