Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Jul 2nd, 2016

Solidaritet eller skådespel? Tankar från en fredagsdemonstration på Västbanken

Klockan är strax efter tolv en fredagsförmiddag i den palestinska byn Bil’in på Västbanken, och fredagsbönen har precis avslutats. Bland några stenhus i utkanten av byn börjar en grupp demonstranter samlas. Anledningen är bland annat att återigen visa sitt missnöje mot Israels separationsmur som slingrar sig fram genom det karga landskapet några hundra meter bort, och den judiska bosättning som blickar ner över byn från en närbelägen kulle. I Bil’in har man demonstrerat varje fredag i över tio år.

Det är en helt fredlig demonstration, får jag höra. Några av de första demonstranterna som börjar samlas berättar med stolthet för mig att protesterna i Bil’in har verkat som ett gott exempel i hela Västbanken. Genom sitt fredliga motstånd lyckades man för några år sedan ändra rutten på separationsmuren. Därmed fick byborna tillbaka hälften av den mark som hamnat på den israeliska sidan när muren byggdes. Men demonstrationerna mot muren, mot bosättningarna och inte minst mot ockupationen fortsätter här, varje fredag, liksom kampen för att få tillbaka all sin förlorade mark.

DSC_0198_s

Temperaturmätaren når inte långt över nollstrecket. Solen är gömd bakom ett tjockt molntäcke och snålblåsten får mig att frysa ända in i ryggmärgen. Trots det har ett tappert gäng samlats för att delta i dagens protester. Jag räknar till ett sextiotal personer. Det är en brokig skara.

2_s

Unga palestinska män med täckta ansikten. Ett antal internationella aktivister med palestinasjalar. Några israeliska aktivister. En rullstolsbunden man. Några kvinnor. Äldre män. Ett antal barn. Gemensamt är att de inte är beväpnade med annat än flaggor, plakat och en och annan tårgasmask. Ett gäng journalister, fotografer och ett litet TV-team är också på plats.

DSC_0400_s

Jag och en handfull andra håller oss i utkanten och observerar snarare än deltar. Jag funderar på om jag verkligen borde vara här. Av en tillfällighet är det fredagen den 13:e – för den vidskeplige borde bara det räcka som anledning till att inte åka och observera en demonstration i vad som många skulle anse vara en krigszon.

DSC_0333_s

Det tjugotal andra internationella medverkande delar uppenbarligen inte min osäkerhet. Med palestinska flaggor och plakat tågar hela gruppen i samlad trupp mot muren. Säkerhetsbarriären, som Israel kallar den, eller apartheidmuren, vilket är begreppet som palestinierna väljer att använda.

Det dröjer inte många minuter förrän israeliska soldater börjar sikta tårgasgranater mot demonstranterna, och vi blir snart varse om att vinden är helt och hållet till soldaternas fördel. Jag hade avböjt erbjudandet om en tårgasmask, men ångrar det snart när ögonen börjar rinna och det svider i mun och näsa. En ambulans kör fram och tillbaka. Plockar upp de som drabbas värst av tårgasen och släpper av dem några hundra meter längre bort där de får behandling och frisk luft. Barn flyr från tårgasen genom olivträdsfältet. En man ligger i gräset och gnuggar sina ögon. En ung internationell aktivist sitter på en sten och kippar efter andan. En palestinier och en irländare arresteras av soldaterna. Fotograferna dokumenterar varje sekund av förloppet.

DSC_0221_s

En halvtimme senare är sammandrabbningarna över. Tårgasmolnen sprids med vinden och barnen återvänder. Någon får fram en kaffetermos och plastmuggar. Det konstateras att ingen är allvarligt skadad. Journalisterna åker hem för att skriva sina artiklar, byborna traskar hemåt. Jag konstaterar lättat att min fredagsutflykt har avlöpt utan större incidenter. Nu dröjer det en vecka till nästa gång palestinierna får chansen att visa sitt missnöje med situationen och få utlopp för den frustration som är resultatet av ett liv under förtryck. En vecka till nästa gång de får möjlighet att visa att trots att ockupationen har pågått så många år, så kommer den aldrig bli normaliserad. Jag hoppas att de internationella aktivister som har samlats gör det av samma anledning. Att de demonstrerar av en genuin solidaritet med det palestinska folket, och inte för att få en häftig profilbild på Facebook.

2015-02-16 21:28

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>