Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Feb 4th, 2017

Somalia står åter inför svältkatastrof

Uteblivna regn på Afrikas horn gör att stora delar av regionen återigen riskerar att drabbas av en större svältkatastrof. I Somalia är nu mer än sex miljoner människor i behov av hjälpinsatser för att klara bristen på mat och vatten. Rädda Barnen ökar nu insatserna i landet, och har satt som mål att kunna ge stöd till mer än en miljon människor.

Foto: Wikipedia

Flera uteblivna regnperioder har lett till akut vattenbrist i området, där priset för en tunna vatten (200 liter) har tredubblats till mer än 130 svenska kronor. Tre fjärdedelar av landets boskapsdjur har svultit ihjäl och skördarna har minskat med 75 procent.

– Nu sätter människor sitt hopp till vårregnen, men prognosen säger att de kommer att bli mindre än normalt. Vi har en liten möjlighet att hindra en upprepning av svältkatastrofen 2011, men det är bråttom, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

Situationen är särskilt svår i de självstyrande delarna Somaliland och Puntland, där tusentals familjer har tvingats lämna sina hem för att ta sig till områden med bättre tillgång till förnödenheter. För barnen innebär det stora umbäranden där de förlorar möjligheten att gå i skola, och riskerar att separeras från föräldrarna.

– För drygt fem år sedan gick mer än en kvarts miljon liv förlorade, delvis beroende på att hjälpinsatserna kom igång för sent. 130 000 av dem var barn. Vi kan inte tillåta att det händer igen, och då måste vi och hela det internationella samfundet agera – nu, säger Elisabeth Dahlin.

Var med och förändra barns liv. SMS:a HJÄLP100 till 72911 och skänk 100 kr eller Swisha 902 0033.

Foto: Wikipedia

Källa: Rädda barnen

About the Author