Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Dec 5th, 2017

Stater skyddar inte människorättsförsvarare

Stater runt om i världen klarar inte av att skydda människorättsförsvarare. Det här leder till att fler dödas eller utsätts för påtvingade försvinnanden, trots att det skulle kunna förhindras, det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

Rapporten Deadly but Preventable Attacks: Killings and Enforced Disappearances of Those who Defend Human Rights tar upp de allt större risker som människorättsförsvarare – det vill säga människor som arbetar med att främja och försvara mänskliga rättigheter – står inför.

Rapporten bygger på vittnesmål från vänner, släkt och kollegor till människorättsförsvarare – bland dem miljöaktivister, HBTQI-personer, kvinnorättsaktivister, journalister och advokater -som antingen har dödats eller försvunnit. Många beskriver hur deras vädjan om skydd vid upprepade tillfällen har ignorerats av myndigheterna och att de som utfört attackerna kommit undan, något som spär på straffriheten.

– Vi har pratat med familjerna till människorättsförsvarare runt om i världen som dödats eller utsatts för påtvingat försvinnande och får höra samma berättelser: de här människorna visste att deras liv stod på spel, säger Guadalupe Marengo, chef för Amnesty Internationals arbete för människorättsförsvarare

– Deras dödsfall eller försvinnande föregicks av flera tidigare attacker vilka myndigheter blundat för eller till och med uppmuntrat. Om stater hade tagit sitt ansvar för att försvara mänskliga rättigheter och agerat på rapporter om hot och andra övergrepp kunde flera liv ha räddats.

I rapporten beskrivs över 90 fall av mord eller påtvingade försvinnanden från 40 länder. Hälften av dem är från i år och från 2016 och 2015. Bland de fall som beskrivs finns bland annat dessa:

“Douma 4”, fyra syriska aktivister som fördes bort från sitt kontor av beväpnade män i december 2013 och som inte har setts sedan dess.

Berta Cáceres, en honduransk miljö- och urfolksaktivist, som dödades 2016 efter att ha utsatts för hot och attacker i flera år.

Xulhaz Mannan, en HBTQI-aktivist som höggs till döds i Bangladesh, tillsammans med sin kollega, 2016.

Pierre Claver Mbonimpa, grundare av en människorättsorganisation i Burundi, som sköts i ansikte och hals 2015. Månader senare, medan han återhämtade sig utomlands, dödades hans son och svärson.

 

 

About the Author