Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, May 11th, 2022

Storbritannien och Sverige har ingått en försvarspakt

Idag tog statsminister Magdalena Andersson emot Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Sverige för överläggningar. Under överläggningarna diskuterades den allvarliga säkerhetspolitiska situationen i Europa, de bilaterala relationerna och samarbetet mellan Sverige och Storbritannien.

Reuters.

Storbritannien och Sverige har ingått en försvarspakt. Det var i förmiddags som Magdalena Andersson och Boris Johnson undertecknade en solidaritetsförklaring. Även Finland väntas skriva under avtalet.

Sveriges och Finlands förestående Nato-ansökan har lett till att man också skriver under en solidaritetsförklaring med Storbritannien.

I dag tog Magdalena Andersson emot Boris Johnson på Harpsund där de förde förhandlingar om sitt bilaterala samarbete för att sedan skriva under det ömsesidiga avtalet.

Storbritannien har genom sin försvarspakt förbundit sig att stödja Sveriges respektive Finlands beväpnade styrkor om dessa hamnar under attack.

I solidaritetsförklaringen ingår också ett ökat samarbete mellan ländernas säkerhetstjänster.  Storbritannien kommer också att ge sitt fulla stöd för att de båda länderna kan uppgå i Nato.

About the Author