Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Jan 15th, 2016

Stirrar vi oss blinda på vår egen verklighet?

De mest använda arabiska orden just nu i Sverige; Taharrush Gamea. Denna hemska våldtäktslek som män, företrädesvis från MENA, använder sig av.

Foto: Lilian Wagdy

“Ingen beröring tillåts. Kastrering väntar dig.” Foto: Lilian Wagdy

Källan verkar vara en tysk tidning efter vad som hände i Köln under nyårsnatten. Naturligtvis sant. Självklart har arabiska män en våldtäktslek som de har tagit med sig in i Europa. För nog måste det vara så? Allt som tidningar skriver är sant och behöver inte kollas källor på eller?

Nu har jag inte läst artikeln, jag är alldeles för dålig på tyska för att ordagrant kunna läsa en artikel. Den som kan sin arabiska, eller kan använda google, inser dock snabbt att Taharrush gamea inte alls betyder någon form av våldtäktslek, att det i själva verket är två helt vanliga ord som även finns i Sverige. Taharrush betyder i själva verket trakasserier. Gamea ska inte förväxlas med engelskans ”game” utan betyder grupp på arabiska. Ordet Taharrush Gamea är alltså samma ord som grupptrakasserier.

Att trakasserier, och kanske framförallt sextrakasserier mot kvinnor är ett stort problem i många arabiska länder är förstås beklagligt. Att dessa kulturer har sina problem är inget att sopa under mattan med, men är det verkligen så annorlunda mot Sverige, eller för den delen vilket europeiskt land som helst?

Jag minns när jag jobbade i travstall, det är inte så många år sedan nu faktiskt och jag skulle tippa på att jargongen är likadan idag, då flödade det som idag kallas sexuella trakasserier hej vilt, svenska, unga killar kunde komma med väldigt grova, sexistiska förslag och som tjej gällde det att ha skinn på näsan och svara med en liknande kommentar för att inte tappa masken. Historierna är liknande i hela Sverige; särar man på benen för rätt hästägare, eller till och med för arbetsgivaren, så fick man de finaste passhästarna och följa med på de största tävlingarna. Fann man sig inte i trakasserierna, eller till jargongen som det kallades, uppfattades man som tråkig och blev utfryst.

Samma historier har jag hört av många hästskötare i Frankrike och på Irland, därför är detta troligen inte ett svenskt problem, men dock en jargong som i den här branschen pratas som den rätta och jag tvivlar starkt på att det är den enda branschen efter att ha jobbat som ensam kvinna på ett nattskift inom industrin och med goda vänner i modebranschen i Paris. Som kvinna i Europa idag gäller det att ha skinn på näsan för att undkomma de trakasserier som är normalitet inom många branscher – men här kallas med det lite finare namnet jargong.

Att det skulle finnas en särskild kultur där det är okej att skända och våldta kvinnor inom arabvärlden har jag inte märkt av som då ändå lever med en arabisk man och har tillbringat flera månader med dessa kulturer och dessutom jobbar med dem i mitt dagliga jobb. Trots det rinner mitt facebookflöde idag över av arroganta och otrevliga kommentarer om kvinnosynen från dessa män, något som jag skulle tippa på att de flesta som skriver i statusraden inte har en aning om och något som jag faktiskt tror att jag är bättre att svara på än de.

I flera av dessa kommentarer går att läsa (i det här fallet skrivet av svenska män) ”Vi måste skydda våra kvinnor!” ”De ska fan veta hur man behandlar våra kvinnor.” ”De ska inte tro att de kan komma hit och röra våra kvinnor.” Just ordet ”våra” är ett ord som ger ett ägandepsedonym.

Det säger väl även allt om det globala problemet som finns? Även svenska män tycker alltså att de äger “sina” kvinnor.

Att det finns problem med sexuella trakasserier i dessa länder är inget konstigt – det är ett globalt problem att kvinnor blir utsatta för våld och trakasserier.
Det är ett globalt problem att män tror att de har rätt till kvinnorna.
Det är ett globalt problem att män vill äga kvinnor.
Att påstå något annat är att blunda för vår egen verklighet.

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>