Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Aug 1st, 2017

Stjärnprogrammerare lämnar Sverige efter Migrationsverkets utvisningsbeslut

Tayyab Shabab har kämpat mot Migrationsverkets utvisningsbeslut sedan förra hösten. Hans fall, som blivit en symbol för Migrationsverkets orimliga utvisningar av utländsk arbetskraft, har nått högsta instans. Men på grund av rättsosäkerheten och den långa väntan har han nu bestämt sig för att lämna Sverige för ett jobberbjudande i Tyskland, där han redan fått uppehållstillstånd. 

– Migrationsverkets oförutsebara regeltolkning har gjort det omöjligt för mig och min hustru att planera en tillvaro här i Sverige. Det är med stor sorg som jag lämnar mitt liv och mitt arbete i Sverige. Jag trodde att jag hade en framtid här, men jag upplever inte att jag har något annat val, säger Tayyab Shabab.

Tayyab Shabab, 27, kom till Sverige från Pakistan år 2013 för att läsa en masterutbildning i datavetenskap vid Linnéuniversitetet. Drygt ett år senare erbjöds han en fast anställning som programmerare på ett IT-företag i Växjö.

Tayyab fick arbetstillstånd och han arbetade i Växjö fram till 2016 då han rekryterades av Stockholmsföretaget Dynamo, som är en av Sveriges ledande utvecklare av mobilapplikationer.

– Tayyab är en utvecklare av världsklass. Det råder stor brist på programmerare i Sverige, så vi var mycket glada över att kunna rekrytera honom till vårt företag, säger Dynamos grundare Mathias Plank.

Utvisas på grund av tidigare arbetsgivares försäkringsmiss

När Tayyab under våren 2016 ansökte om att få sitt uppehålls- och arbetstillstånd förlängt visade det sig att hans tidigare arbetsgivare hade missat att ansluta honom till företagets tjänstepensionsförsäkring. Så fort misstaget upptäcktes rättades det till av arbetsgivaren.

Men trots att Tayyab hade en ny arbetsgivare som hade alla försäkringar på plats ansåg Migrationsverket att den tidigare arbetsgivarens misstag var tillräckligt för att utvisa den 27-årige programmeraren och hans hustru ur Sverige.

– Migrationsverket har valt att tolka lagen på ett sätt där varje litet misstag som arbetsgivaren gör i fråga om anställningsvillkoren innebär att arbetstagaren utvisas ur Sverige. Det kan handla om en lönemiss på några hundralappar, en försäkringsmiss eller att Migrationsverket anser att arbetstagaren tagit för litet semester, kommenterar Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa , som tillsammans med Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa, företräder Tayyab och hans hustru. Centrum för rättvisa är en ideell och oberoende aktör som står upp för individen genom att driva rättsprocesser och delta i debatten om rättighetsfrågor.

Rättsosäkerheten för stor – Tayyab lämnar Sverige för Tyskland

Med hjälp av Centrum för rättvisa överklagades Migrationsverkets beslut ända till Migrationsöverdomstolen, som är prejudikatinstans i migrationsmål. Det betyder att den kan ge Migrationsverket nya riktlinjer om hur reglerna om arbetstillstånd ska tolkas. För att ett mål ska prövas där krävs prövningstillstånd, och det är få fall som får det.

Men rättsosäkerheten och den långa väntan gör nu alltså att Tayyab och hans hustru lämnar Sverige för Tyskland där Tayyab har fått ett nytt jobb som programmerare.

– Det här är konsekvensen av Migrationsverkets överdrivet strikta regeltolkning. Människor som arbetar och bidrar till samhällsutvecklingen utvisas på grund av bagatellmisstag som beror på arbetsgivaren. Det är uppslitande för de enskilda som drabbas och det är dåligt för Sverige, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa.

Hoppet står till pizzabagaren från Jokkmokk

Centrum för rättvisa driver även fallet med pizzabagaren Danyar Mohammed från Jokkmokk, som riskerar utvisning på grund av att hans arbetsgivare gjorde en lönemiss på 460 kronor. Centrum för rättvisa har överklagat Migrationsverkets beslut till Migrationsöverdomstolen, som i februari 2017 gav prövningstillstånd i målet. Domen i det målet väntas i oktober 2017 och den kommer bli vägledande för liknande fall i framtiden.

 

About the Author