Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Mar 7th, 2015

Stolt kvinna står stark

Hon är kvinna. Hon är modig. Hon vill ge människor hopp. Naome Ruzindana är stolt över att vara den hon är och vill sprida sitt budskap över hela världen om att vi alla är lika mycket värda.

Naome är van att ge intervjuer och nyligen syntes hon på TV 4 tillsammans med Malou von Sivers om sin vision med organisationen Find Hope. Och Aftonbladet har nominerat henne till en av våra svenska hjältinnor. 

Naome startade Find Hope (www.find-hope.org) för att hjälpa hbtq-immigranter och unga som kämpar med genus och sexualitet. Hon tvingades själv fly Rwanda på grund av sitt arbete för homosexuellas rättigheter. Efter uppdrag för RFSL fick hon idén till den ideella organisationen.

– När jag själv hade gått igenom asylprocessen, kände jag mig ensam. Utan mina barn. Utan min familj. När jag hade hört många berättelser från olika människor, önskade jag att vi skulle kunna ena oss mot Migrationsverket, förklarar Naome som 2014 grundade och är ordförande för organisationen Find Hope som har sin bas i Gävle.

Naome Ruzindana was recently nominated among the Swedish Heroine by Aftonbladet. (Photograph from her office in Rwanda)

Naome Ruzindana was recently nominated among the Swedish Heroine by Aftonbladet. (Photograph from her office in Rwanda)

– Jag ville att Find Hope skulle ge hopp, minska isoleringen och föra oss samman genom det som vi har gemensamt, vi som är nyanlända. Och även kunna bli en plattform för dem som är utan sina familjer. De som inte tror att de kan få sina liv tillbaka. De som är ensamma. Find Hope är allt av detta. Ett forum där man kan stödja varandra, säger Naome.

Offentligt tillkännagivande

Efter att ha offentliggjort sin förmåga till kärlek över hela nationen år 2008 i hemlandet Rwanda, i en strävan att krossa fördomar och kämpa för de mänskliga rättigheterna på internationell nivå, började den process som sakta skulle mynna ut i att hon 2011 ansökte om asyl som hbtq-flykting i Sverige.

– Det var ett uttalande myndigheterna gjorde om att det inte finns några gaypersoner i Rwanda som jag ville gå emot.

– De trodde de kom från Uganda eller Sydafrika, men inte att vi var från Rwanda, så jag ville visa att vi finns i Rwanda också.

Hennes arbete som chef på The National Bank of Rwanda fick snart kliva åt sidan för hennes engagemang för hbtq-frågor. Hon satt med i de flesta styrelserna runt om hela den afrikanska kontinenten och globalt som ledamot i ILGA World Board (https://ilga.org/#) och Pan Africa ILGA.

Men kanske har hennes hjärta alltid legat hennes hemorganisation HOCA (Horizon Community Association) allra närmast, även om sakfrågorna alltid driver henne passionerat vad gäller mänskliga rättigheter. HOCA var den första organisationen som främjade hbtq-personers rättigheter i Rwanda som Naome grundade och ledde under 11 års tid.

Hot mot livet

Dock visade sig aktivismen utgöra ett allvarlig hot mot hennes liv vilket drev henne till att lämna alla dessa uppdrag, familjen, vännerna och sin dåvarande flickvän. Som ett resultat, steg Naome i land i Sverige för allra första gången 2011, där hon ansökte om asyl.

Från ett äktenskap hon hade under en kort period med en man, har hon även två tonårsbarn som nu också de har återförenats med sin mor i Gävle.


Vilken är den viktigaste egenskap en människorättsaktivist bör ha?

– Att vara uthållig, fokuserad, att bry sig om människor och att tala sanning.

Vilka är dina förebilder?

– President Barack Obama för hans uttalanden och sättet han jobbar på. Också Nelson Mandela och Bishop Desmond Tutu.

Naome är kristen och född och uppvuxen i Uganda eftersom hennes föräldrar flyttade dit för att jobba då ett krig pågick i Rwanda och situationen i hemlandet var för otrygg att uppfostra barn i. Men senare flyttade hon själv tillbaka hem till Rwanda.

När hon skiljde sig och blev hbtq-aktivist på den internationella spelplanen var det många i hennes närhet som inte ville acceptera henne. Detta skrämde aldrig Naome från att fortsätta arbeta för det hon känner är rätt.

– När jag började höra många sorgsna berättelser, tyckte jag att det var rätt tidpunkt för mig att komma ut och börja göra ett synligt arbete.

Läs mer om Find Hope: www.find-hope.org

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>