Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Aug 23rd, 2021

Stor demonstration på årsdagen av massakern i Iran

Stor demonstration i Stockholm med samling på Mynttorget i Gamla Stan i eftermiddag på årsdagen av 1988 års massaker i Iran. Iranier från hela Sverige kräver att Iranska regimens ledare ska ställas till svars för omfattande brott mot mänskliga rättigheter, speciellt massakern 1988. De uppmanar FN att tillsätta en oberoende utredning i ärendet och Sverige att ta ledarrollen i detta sammanhang.

30 000 politiska anhängare avrättades 1988 på order av Khomeini. Under loppet av några månader utfördes morden runtom hela Iran. Offren begravdes okända i massgravar. Hittills har Förenta Nationerna inte gjort en oberoende utredning om massakern.

Irans tidigare religiösa och politiska ledare Ayatollah Khomeini gav 1988 order om att avrätta över 30 000 politiska, de allra flesta anhängare till MEK under några månader runtom i hela Iran. Offren begravdes i okända massgravar. MEK eller MKO är en iransk oppositionsgrupp vars uttalade mål är att störta den iranska regeringen och skapa ett demokratiskt och sekulariserat Iran.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) deltar tillsammans med svensk- och exiliranier. Deltagarna kommer att hedra offren samt uppmana FN att tillsätta en oberoende utredning om massakern och Sverige att ta ledarrollen i detta sammanhang.

Demonstrationen äger rum medan Hamid Noury, en av de inblandade i massakern 1988, står inför rätta i Stockholm. 30000 politiska fångar där av mer än 90 procent anhängare till MEK avrättades i massakern på Khomeinis Fatwa.

Svenska riksdagsledamöter från olika partier samt andra europeiska dignitärer deltar i person eller online och håller tal.

Patrick J. Kennedy, medlem av den amerikanska kongressen (1995–2011), och Ingrid Betancourt, tidigare senator, presidentkandidat och gisslan i Colombia är en av dignitärer som talar online.

Iranier samlas först i Mynttorget för att sedan gå i en demonstrationståg i centrala Stockholm. Representanter för iranska samfund i andra skandinaviska länder deltar också i demonstrationen.

Tid: måndagen 23 augusti 2021 kl. 14:45
Plats: Mynttorget

About the Author