Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Feb 6th, 2017

Stulen gas eller blick mot framtiden?

Den 26:e september förra året slöts ett gasavtal mellan Jordanien och Israel, där Jordanien kommer att köpa gas från de Levithanska gasfälten i Medelhavet. Avtalet uppges uppgå till ett värde av 10 miljarder dollar de två länderna emellan och kommer sträcka sig över 15 år. Jordanien såg i samband med detta, bland de största protesterna och demonstrationerna de haft sedan arabiska våren svepte in över Nordafrika och Levanten.

Frågan som kan ställas som följd är, är detta ett gynnande, begynnande drag av den jordanska regeringen för att stilla den mångåriga förbittring som rått länderna emellan, eller kommer det att underbygga den misstänksamhet och förakt som befolkningen redan håller emot den jordanska staten?

I Jordanien bor det drygt två miljoner registrerade palestinska flyktingar, vissa med fulla rättigheter till medborgarskap, vissa fortfarande utan, och på det hela taget har också runt 65 procent av Jordaniens befolkning palestinskt ursprung. Hur infekterad situationen mellan palestinier och israeler är har väl knappast undgått någon, så därav blir det således enkelt att också förstå den frustration och de protester som kom som en följd av detta avtal, som mer eller mindre slöts i hemlighet mellan de två länderna. Där flodhästen i vardagsrummet blir den av att Jordaniens regering fortfarande anser Israels geografiska utbredning som en annektering av Palestina, men samtidigt köper gas från landet, och här blir situationen än lustigare, då man skulle kunna driva tesen om att Jordanien inhandlar gas som egentligen är stulen från den större delen av landets invånare.

Men samtidigt som denna egendomliga situation har uppstått, så bör det också tas i beaktande att Jordanien importerar nästintill all sin energi, och är i ett stort behov av att ha lönsamma, säkra avtal för att kunna tillgodose landets energiförbrukning de kommande åren, inte minst med en växande befolkning och möjligheten av att den stora mängd syriska flyktingar som bor i alla läger runtom i landet kan komma att bli kvar en allt längre tid än vad man hade hoppats på. Där till det faktum att den olje- och gasförsörjningen som kommit in från Sinai i Egypten har varit aningen skakig de senaste åren, då separatistgrupper med lösa IS-anknytningar har gjort attacker mot olika pipelines. Därav blir också energi som inte kan kapas eller utsättas för vare sig hot eller attacker av yttersta vikt för jordanska regeringen och landet på det hela taget.

År 2017 får helt enkelt utvisa hur situationen fortgår i detta kontroversiella beslut och plan, och vad följderna kan bli i år när projektet ämnas sättas i verket. Kommer det att uppstå fler demonstrationer, eller kommer detta att faktiskt leda till en situation där Jordanien och Israels politiska relationer tar ett steg närmare varandra?

 

 

 

 

 

About the Author

- Frilansskribent med bakgrund inom religionssociologi och historia. För tillfället bosatt i Amman, Jordanien.