Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Dec 4th, 2020

Dödsdom framskjuten för svensk-iransk forskare från KI

Verkställandet av dödsdomen för den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali har skjutits fram några dagar enligt nyhetsbyrån AFP.  Domen fastställdes av Irans högsta domstol den 9 december 2018.

Läkaren Ahmadreza har uppgett att han under 2014 uppmanades att spionera på EU-länder för den iranska statens räkning, och att anklagelserna mot honom är en bestraffning för att han avvisade detta.

Han greps i Iran den 26 april 2016, när han var i landet för att delta i utbildningar om katastrofmedicin, och anklagades för att ha samarbetat med den israeliska säkerhetstjänsten. Trots intensiva förhör dröjde det sju månader efter gripandet innan han tilläts träffa en advokat.

I oktober 2017 dömdes Ahmadreza av Irans Revolutionsdomstol till döden för “korruption på jorden”. Försvaret fick inte ta del av några handlingar eller bevisning under rättegången. Domen grundades på “erkännanden” som Ahmadreza Djalali har berättat var framtvingade under tortyr när han hölls i isolering utan tillgång till en advokat. Han blev bland annat hotad med att han själv, hans mamma och/eller hans barn skulle dödas eller misshandlas om han inte “erkände. Han tvingades även “bekänna” brott inför videokamera, en inspelning som senare visades i iransk tv.

* MENA Tidningens tankar går ut till Ahmadreza med familj. 

About the Author