Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Feb 12th, 2015

Svenska vapen florerar i Mellanöstern

Sverige är, sin neutralitet till trots, en av de största aktörerna på den internationella vapenmarknaden. Enligt de rekommendationer och lagar som finns, ska Sverige inte sälja vapen till länder som ligger i väpnade konflikter eller som bryter kraftigt mot de mänskliga rättigheterna. Trots det florerar svenska vapen runt om i Mellanöstern.

– Man räknar med att svenska vapen beväpnade vartannat land under den arabiska våren, säger Linda Åkerström som arbetar med vapenexportsfrågor i organisationen Svenska Freds. 

Ett axplock av de svenska vapen som florerar runt om i Mena-regionen; Algeriet - ett stort land vad gäller import av svenska vapen. Sedan 2011 har Sverige sålt vapen för minst 530 miljoner och svenska vapen har också med största trolighet varit med och slagit ner demonstanter under den arabiska våren i landet. Libyen - Sverige har försökt sålt vapen till Muammar Gadaffis regim, man har också sett svenska vapen i händerna på rebeller efter hans död. Libyen är idag ett mycket oroligt land där olika terroristgrupper tagit över och via Libyen har också mycket vapen, däribland svenska, gått vidare till Mali och striderna där. Egypten - Sverige har regelbundet sålt krigsmaterial till Egypten som fram till den arabiska våren klassats som diktatur och slagit ner och dödat människor som inte tyckt som regimen. Somalia - Sverige har inte exporterat vapen till Somalia, trots det har man vid flera tillfällen sett att granatgevöret Carl Gustaf funnits i händerna på islamistgruppen Al-Shabaab, som också är anledningen att många somalier har flytt från landet. Syrien - är rankat som världens MINST fredligaste land. Man har sett svenska vapen förekommit i de strider som pågår där och som gjort att miljoner människor är på flykt idag. Irak - Sverige har tidigare exporterat vapen till Irak. Idag är det mest svenska handgevär som florerar i händerna på flera av de grupper som krigar, många kommer via USAs krig mot Irak, då Sverige exporterat till USA för stora pengar. Baharin - Sverige har exporterat vapen til Baharin för över 80 miljoner kronor, landet var med i den så kallade boforsaffären och klassas som en diktatur som bryter mot mänskliga rättigheter. Saudiarabien - En av världens hårdaste diktaturer med stora brott mot de mänskliga rättigheterna i form av avrättningar, tortyr och mycket annat. Sverige har exporterat vapen de senaste tio åren för närapå fem miljarder kronor och dessutom planerat för en vapenfabrik. Detta avtal kan sägas upp en gång vart femte år, i maj 2015 finns det ytterligare en möjlighet att säga upp avtalet, ska vi verkligen sälja vapen till detta land?

Ett axplock av de svenska vapen som florerar runt om i Mena-regionen;
Algeriet – ett stort land vad gäller import av svenska vapen. Sedan 2011 har Sverige sålt vapen för minst 530 miljoner och svenska vapen har också med största trolighet varit med och slagit ner demonstanter under den arabiska våren i landet.
Libyen – Sverige har försökt sålt vapen till Muammar Gadaffis regim, man har också sett svenska vapen i händerna på rebeller efter hans död. Libyen är idag ett mycket oroligt land där olika terroristgrupper tagit över och via Libyen har också mycket vapen, däribland svenska, gått vidare till Mali och striderna där.
Egypten – Sverige har regelbundet sålt krigsmaterial till Egypten som fram till den arabiska våren klassats som diktatur och slagit ner och dödat människor som inte tyckt som regimen.
Somalia – Sverige har inte exporterat vapen till Somalia, trots det har man vid flera tillfällen sett att granatgevöret Carl Gustaf funnits i händerna på islamistgruppen Al-Shabaab, som också är anledningen att många somalier har flytt från landet.
Syrien – är rankat som världens MINST fredligaste land. Man har sett svenska vapen förekommit i de strider som pågår där och som gjort att miljoner människor är på flykt idag.
Irak – Sverige har tidigare exporterat vapen till Irak. Idag är det mest svenska handgevär som florerar i händerna på flera av de grupper som krigar, många kommer via USAs krig mot Irak, då Sverige exporterat till USA för stora pengar.
Baharin – Sverige har exporterat vapen til Baharin för över 80 miljoner kronor, landet var med i den så kallade boforsaffären och klassas som en diktatur som bryter mot mänskliga rättigheter.
Saudiarabien – En av världens hårdaste diktaturer med stora brott mot de mänskliga rättigheterna i form av avrättningar, tortyr och mycket annat. Sverige har exporterat vapen de senaste tio åren för närapå fem miljarder kronor och dessutom planerat för en vapenfabrik. Detta avtal kan sägas upp en gång vart femte år, i maj 2015 finns det ytterligare en möjlighet att säga upp avtalet, ska vi verkligen sälja vapen till detta land?

Även om Sverige inte säljer vapen direkt till de flesta länder i Mena-regionen hittar man alltså ändå svenska vapen, trots att vapenhandeln regleras ganska hårt även om ett land skulle gå via ett ombud och sälja.

– Det är ju tyvärr så att Sverige lever på att sälja mycket lätta handvapen. Just de vapnen är väldigt lätta att få tag i, säger Linda och fortsätter:

– Människor dödar varandra och tar varandras vapen och på så sätt kommer dessa i omlopp och kanske i helt fel händer. Det finns aldrig några garantier när man säljer vapen.

Lätta handvapen från Sverige populära

Granatgeväret Carl Gustaf är just ett sådant lätt vapen, som har sålts till över 40 länder och därmed kommit i omlopp runt hela jorden och har bland annat setts i händerna på rebeller under arabiska våren i Libyen och från Libyen även spridits vidare till bland annat Mali och de strider som försiggått där.
Även i striderna i Irak och Syrien har man observerat att svenska vapen används. Det har inte exporterats dit på många år på grund av hur det ser ut i landet, däremot har Sverige sålt mycket vapen till USA som i sin tur tagit med dessa till kriget i Irak där flera vapen troligen kommit i omlopp.

– Regelverket för vapenhandel är väldigt flummigt om man får uttrycka sig så och det går att gå runt många av reglerna, och det görs också, säger Linda.

Linda menar att det finns olika problem med vapenhandel, förutom just det faktum att lätta handvapen sprids lätt till människor som inte ska ha det.

– Även större vapensystem kan ge stora problem i länderna, trots allt kostar de här en hel del att köpa in och det blir ofta på bekostnad av välfärden, som friskt vatten och sjukvård till exempel. Dessutom är det inte särskilt mycket pengar av alla de miljarder vi säljer för varje år som går tillbaka till oss skattebetalare.

Får inte sälja till diktaturer – egentligen 

Reglerna säger att Sverige inte ska sälja vapen till länder i konflikt eller länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Trots det är det nog ingen som har missat det så kallade Saudiavtalet där Sverige och Saudiarabien var på gång att bygga en vapenfabrik tillsammans.  Saudiarabien är hårt kritiserat för sin politik och låg dessutom, när avtalet tecknades, i konflikt med närliggande länder. I år förlängs avtalet om ingen säger upp det.

– Vi anser naturligtvis att det ska sägas upp, säger Linda. Det måste göras innan den 15 maj, annars förlängs det automatiskt och det är en fråga vi driver hårt just nu.

Det finns gott hopp om att det kan bli strikta lagar för vapenhandel och avtalet därför kan bli uppsagt.

– Staten har tillsatt en utredning nu som tittar på om det behövs skärpta regler och lagar för vapenhandel,  som en direktkonsekvens av arabiska våren. Det är exportkontrollen som ska ta fram nya riktlinjer för det här och utredningen ska vara klar den 15 april.

Svenska vapnet Carl Gustaf är populärt runt om i världen...

Svenska vapnet Carl Gustaf är populärt runt om i världen…

 

 

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>