Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Sep 2nd, 2016

Maii och Mohamed: – Vårt drömhus kommer helt klart att vara i trä!

I Egypten bor det cirka 80 miljoner människor, i Kairo 20 miljoner. 25 år är den vanligaste åldern i landet. I hela Mellanöstern och Nordafrika regionen finns en explosionsartad tillväxt av unga medborgare och därför också en stor marknad för försäljning av möbler och produkter av timmer från Sverige till denna del av världen. Maii och Mohamed är ett nygift ungt par bosatta i Kairo, Egypten. För ett år sedan kom ett mirakel in i deras liv. Deras dotter. De är mycket lyckliga. Efter revolutionen 2011 fortsatte livet trots allt sin gilla gång. Jimi jobbar som lågstadielärare och hans fru som administratör på ett institut för högre utbildning.

Maii och Mohamed

Maii och Mohamed

De har en klar vision om hur de vill att deras drömhus ska se ut, de vill ha mycket i trä.

Jimi: Vi tycker om bokhyllor i trä i vardagsrummet och i sovrummen. Sängar, garderober, bord och dörrar i trä. Dörrarna ska vara gjorda av mycket tjockt virke.

Skulle du vilja beskriva är du snäll?

Jimi: Ett hus med två plan. Med 2-3 sovrum. Minst en trädgård på 100 m2. Med ett hundhus.

Ett hundhus i trä?

Jimi: Det hoppas jag på! En trappa i trä. En öppen spis. Vi vill också ha ett kontor med ett skrivbord i trä och tillhörande bokhyllor i biblioteket.

Jimi: Ett stort kök med stort badrum i jämförelse med resten av huset. Och en litet wc för besökare. Maii delar drömmen med mig och för henne är allting möjligt!

Hur är situationen efter den arabiska våren 2011? Hur har den påverkat er?

Jimi: Livet går vidare likaså våra rutiner. Sedan dag ett.

Maii: Jag antar att jag känner mindre trygg.

Efter revolutionen 25:e januari?

Maii: Jag tycker att massmedia är mer öppen med vad som händer i landet.

Jimi: Trafiken är mer hektisk. Och butiksägare blockerar trottoarerna. De har blivit mer våghalsiga. Jag tycker att det är mer förvirring och förväntan överallt! Mindre yttrandefrihet. Orsakerna till begränsningen i yttrandefriheten börjar i toppen av hierarkin och går hela vägen ner till den vanliga befolkningen. Men det finns en viktig sak som man måste ta hänsyn till.

Vad är det?

Jimi: Därför att yttrandefrihet i Egypten är ett tveeggat svärd. Precis som demokrati.

Hur då?

Jimi: Folket är inte vana att ha en denna höga grad av suveränitet vilket gör att de missbrukar friheten på det mest motbjudande sätt. En del tror att yttrandefrihet innebär att de kan förbanna och anklaga utan belägg. Och att demokrati betyder att man kan välja att göra precis vad som helst, även om det skadar andra. Ha i åtanke att Egypten har en mycket hög andel innevånare som är utbildade men inte en intellektuell befolkning.

Jimi: Även de intellektuella är på sätt och vis frånkopplade från vår ursprungliga kultur och det egyptiska folkets normer. Fattigdomen och analfabetismen är skyhög i Egypten. Så det finns många faktorer att ta hänsyn till innan man fattar ett beslut om att införa yttrandefrihet och demokrati i ett land som Egypten.

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>