Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Fri, Jan 15th, 2016

Sveriges utrikesminister kritiseras på lösa grunder

Mars 2015; Mängder av svenskar rasar mot Margot Wallström som just har fått sitt tal stoppat av Saudiarabien i arabförbundet. Talet skulle beröra Palestina, som Sverige erkände strax efter valet 2014, men även innehålla kritik mot kvinnosynen och utövandet av mänskliga rättigheter i arabländerna generellt.

Bild: Torsten Hallberg

Bild: Torsten Hallberg

Svenskarna rasade, hur kan Sverige med Margot Wallström i spetsen, vara så inkompetent att man vill prata om mänskliga rättigheter och på så sätt förstöra de diplomatiska och ekonomiska kontakter vi har med Saudiarabien i synnerhet?

Årsskiftet 2015-2016; Nu rasar svenskarna återigen – denna gång mot arabiska män som tar sig friheten att leka våldtäktsspel, ett spel man har läst i media som kommer från just MENA-regionen där spelets regler handlar om att grupper av män går ihop och våldtar ensamma kvinnor.

Strofen ”Taharrush Gamea” har blivit ett ord på allas läppar och det diskuteras vilt och brett om kvinnosynen bland dessa muslimska män.

Här blir det lite löjligt; för just den kritiken som vi idag kan skåda på websidor och i social media av personer som är mindre nogräknade när det kommer till källor är samma kritik som vi för ett år sedan valde att kritisera Margot Wallström för när hon ville ta upp frågan i arabförbundet.

Den kritiken hade inte stannat på facebook och i diverse rasistiska webupplagor, utan hade tagits upp direkt i arabförbundet vilket torde vara mer effektivt än att vita, kristna, män, och för all del kvinnor, kritiserar bland medierna på facebook.

Borde vi inte, om vi ser tillbaka på detta idag, och oavsett vilken partitillhörighet vi har, vara nöjda med en utrikesminister som vågar stå upp för mänskliga rättigheter? Som vågar stå upp för kvinnor?

Varför väljer vi då att kritisera samma person när hon blir utkastad från Israel för att hon kritiserar en stat som, liksom flera av de arabiska länderna, har för vana att fängsla journalister som är kritiska mot dess politik? Som svarar med att ge människor som jobbar i högt uppsatta internationella organisationer inreseförbud för deras jobb för de mänskliga rättigheterna? Som väljer att bråka med alla i hela världen för att de blir ifrågasatta istället för att bara visa upp de papper och dokument som de hävdar att de har tillgång till och som ger dem rätt att bryta mot internationell lag?

Margot Wallström har rätt i sak, om Israel inte har något att dölja, då borde staten inte ha problem att visa upp detta för omvärlden. Istället stänger de sina gränser för de som ifrågasätter. Vem som helst kan förstå att det inte är ett sunt sätt att reagera på.

Borde vi inte STÅ upp och inse vidden av att ha en sådan människa på den platsen hon sitter på? Att ha en utrikesminister som jobbar för mänskliga rättigheter i denna globala värld är guld värt när så många människor rör sig åt olika håll i världen.

Borde vi inte, som många andra av de stora medierna i Europa, vara stolta över den svenska utrikesministern som väljer att gå sin egen väg och som verkligen sätter Sverige på kartan som ett av de mest jämnställda länderna i världen?

Det är sannerligen inte lätt att vara svensk utrikesminister i dessa tider. En sak är dock säker; Margot Wallströms tal med inbakad kritik i hur man använder sig av kvinnliga och därmed mänskliga rättigheter i arabländerna är samma kritik, om än med källor och i ett diplomatiskt utlåtande, som många väljer att utöva i sociala medier idag.

Något säger mig att talet i arabförbundet hade slagit högre än de vita västerländska medier som idag bara läses av – vita västerländska människor.

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>