Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Mar 15th, 2017

Sydsudan – tidigare guvernör frigiven

Den tidigare guvernören i Sydsudan, Elias Waya Nyipuoch, friades igår efter att ha varit fängslad i åtta månader. Det var i samband med en nationell bönedag den 10 mars som president Salva Kiir tillkännagav “benådningen” av Elias Waya Nyipuoch. President Kiir lovade också att frige “alla andra politiska fångar.”

Elias Waya Nyipuoch utsågs till guvernör för den nybildade delstaten Wau i december 2015. Mellan den 24 och 26 juni 2016 utbröt våldsamma strider i staden Wau som resulterade i förstörelse av egendomar, dödsfall och tiotusentals människor tvingades på flykt. Elias Waya Nyipuoch greps av den sydsudanesiska militären den 26 juni 2016 efter att han tre dagar tidigare kallats till ett möte med presidenten och fråntagits sin post som guvernör.

En utredningskommitté som tillsattes av president Kiir konstaterade i sin rapport en total misstro mellan statens säkerhetsorgan och guvernören, men pekade inte ut honom för att ha haft en roll i våldet.

Elias Waya Nyipuoch informerades aldrig om skälen till gripandet, anklagades inte för något brott och ställdes heller inte inför domstol.

Källa. Amnesty International

 

About the Author