Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Tue, Dec 14th, 2021

Syrien: Elva barn skadade i flygräd

Efter en flygattack i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien i lördags fördes 15 skadade till ett sjukhus, bland de skadade fanns elva barn och två kvinnor, flera omkom.

Akutinsats på ett sjukhus i Idlibprovisnen i nordvästra Syrien. Foto: Robin Meldrum / Läkare Utan Gränser

– Det är ovanligt att vi tar emot så många skadade barn på samma gång. En del patienter var bara två år gamla. Det är upprörande att barnen inte bara måste växa upp och bevittna konflikten, utan även bli direkta offer av våldet, säger en syrisk läkare som arbetar som medicinsk ansvarig på sjukhuset i nordvästra Syrien som vill vara anonym.

En fyraårig flicka anlände till sjukhuset i ett särskilt kritiskt tillstånd. Läkaren berättar:

– Hon hade granatsplitter över hela kroppen. Vårt team lyckades att stabilisera henne, men det var chockerande att se de svåra skadorna hon hade. De andra patienterna hade lätta till medelsvåra skador.

Flygräder och bombningar sker fortsatt i nordvästra Syrien trots vapenvilan som undertecknades i mars 2020. Samtidigt har hälso- och sjukvårdssystemet i Syrien försvagats av konflikten, som nu har pågått i tio år. Läkare Utan Gränser är redo att ta hand om ett stort antal patienter samtidigt när våldet eskalerar i regionen. Organisationen team står redo för dessa akutinsatser. Utöver det följer Läkare Utan Gränser situationen i nordvästra Syrien för att kunna utöka sina insatser vid akuta händelser och ge stöd till befolkningen.

Källa: Läkare utan gränser

 

About the Author