Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Mar 12th, 2015

Tania Al-Saadi: – Att inrikta mig på arabiska – både ett medvetet och omedvetet val

Tania Al-Saadi är lektor i arabiska vid Institutionen för Orientaliska språk på Stockholms Universitet.  
– Varför jag valde arabiska kan ha varit både ett medvetet och omedvetet val.

Tania berättar att familjens semester till Frankrike, som skulle vara i två månader, blev 14 år lång. 

För Tania som är lektor i arabiska, var hennes val att studera modern arabisk litteratur både medvetet och omedvetet. Det blev ett sätt för henne att kunna bevara sin arabiska identitet.

– Det kanske var för att jag inte ville förlora kontakten med den arabiska världen. Eftersom jag flyttade hit när jag var 16 år gammal ville jag bevara den här delen av mig; en del som fattades mig.

Tania talar om hur viktigt det är att förmedla till västvärlden om den arabiska kvinnans situation. Hon menar att man behöver ändra på synen som väst har om dessa kvinnor, och hon vill belysa att det finns många framgångsrika arabiska kvinnor som gör en strålande karriär i sina hemländer.

11015342_10206161399703123_1594827990_n_s

– Självklart finns det kvinnor i Mellanöstern som har det tufft. Men trots det, kan man säga att de ändå lyckas göra karriär och bli framgångsrika inom sina specifika fält. Det är inte alla som är förtryckta och utan rättigheter. Självklart finns det tyvärr sådana situationer, men samtidigt är det många som trots sin bakgrund lyckas nå sina mål, berättar Tania.

De arabiska kvinnorna i väst påverkas av kulturkrocken; skillnaden mellan hemmet där den arabiska kulturen råder, och utanför hemmet där de möter en helt annan värld.  Kvinnan måste därför alltid kämpa och göra revolt för att finna en balans mellan det hennes familj förstår sig på, och det hon själv tycker stämmer med hennes egen identitet och sätt att vara.

– Jag hoppas att föräldrarna förstår vilken situation de sätter sina barn i. De borde försöka att hitta en väg igenom detta, för att just kulturen kan man inte gå hela vägen med. Vissa delar av den kan man behålla, medan andra ska man bara se igenom.

Tania menar att i värsta fall kan barnen hamna i en fälla som de sedan får svårt att ta sig ur. Och både föräldrar och barn ska hitta en balans. Ett sätt att kommunicera på. Att mötas på mitten. Föräldrar ska inte pressa sina barn utan ge dem chansen och utrymmet att växa och hitta sin egen identitet och sätt att vara på i världen. Som i sin tur  för dem mot en lyckad karriär i västvärlden.

Vägen till Sverige och utbildning

– Allt började med att min familj reste till Frankrike för två månaders semester, men dessa två månader blev istället till 14 år.

Tania var 16 år när hennes familj flyttade till Frankrike, i samma veva som när Gulfkriget bröt ut, 1990. Vilket ledde till att de blev kvar i Paris.
Där kom hon att studera till en masterexamen i sociolingvistik och en annan i modern arabisk litteratur på Paris-Sorbonne Universitetet. Tania har alltid gillat konst; kanske därför att anlaget finns i familjen då hennes mor också är konstärligt lagd, och även hon, har en liknande utbildning.

11063141_10206161400023131_1668652370_n_s

Tania Al-Saadi föreläser i MSA 3

–  Man kan säga, att just konstdelen fick jag av min mamma, men sedan varför jag valde arabiska var för att jag var intresserad av just hur rik den världen är.

Tania nådde en punkt då hon inte kunde fortsätta med båda inriktningarna. Tania valde att fokusera på modern arabisk litteratur som skulle visa sig vara ett bra val, med tanke på var i livet hon nu befinner sig.

– När jag jobbade med min doktorandavhandling träffade jag min man under ett Sverigebesök. Jag kontaktade då den arabiska avdelningen här i Stockholm för att se om jag kunde få ett arbete och samtidigt kunna fortsätta  med mina studier. Jag hade bestämt mig för att jag ville flytta hit. Det gick vägen; jag fick jobba deltid och samtidigt föreläsa medan jag tog min examen.

När Tania blev klar med sin doktorandexamen fick hon jobb som lektor i arabiska språk. Hennes examen är dock inte i arabiska språk utan inom modern arabisk litteratur (narratologi). Hon har nu delat upp sin tid så att hon både undervisar i arabiska språk och också forskar om arabisk litteratur.

– Narratologin handlar om att jag läser arabisk litteratur och analyserar den. Jag skriver bland annat om handlingen, huvudpersonerna och syftet. För mig är det väldigt roligt. Jag tycker om att läsa just arabisk litteratur och har ett antal publikationer i ämnet.

Framtiden  

Tania berättar att hon strävar efter att förändra bilden som västvärlden har av Mellanöstern och av det arabiska folket; intrycket media skapar är ofta mer negativ än positiv. Hon vill bidra till att utöka kunskapen för MENA-regionen och även utveckla institutionen i och med detta.

– Den bild som media sprider stämmer inte för det mesta. Folk kan få fel uppfattning när de tittar på nyheterna, men just på våra institutioner kan vi göra skillnad. När människor blir nyfikna och kommer för att studera det arabiska språket kan de komma närmare dess befolkning och kultur.

Hon berättar också att eleverna hon undervisar mest består av svenskar. Det finns enstaka elever av arabiskt ursprung, vilket hon tycker är väldigt bra och menar att det bevisar att människor vill veta mer och är intresserade, vilket märks på deras starka vilja och engagemang.

Korta frågor

När åkte du tillbaka till Irak senast?

–  Jag har aldrig åkt till Irak sedan vi reste till Frankrike. Jag tror inte jag skulle klara av att resa dit och se hur situationen är nu. Det skulle göra för ont.

Trots detta har Tania beslutat sig för att vara positivt inställd. Hon väntar på att situationen ska förbättras och stabiliseras för att möjliggöra för hennes återvändo. Hon har många drömmar och projekt som hon menar skulle kunna gynna hennes hemland. Tania hoppas innerligt att hon en dag ska kunna genomföra dem.

Av de europeiska länder som du varit bosatt i, vilket känner du dig mest hemma i?

– Det är en svår fråga, men jag skulle tro Frankrike. Där på något sätt byggde jag upp min identitet, eller ska man säga personlighet. Jag spenderade de formativa åren av mitt liv där, från när jag var 16 till 30. Det är nog den viktigaste perioden i en persons liv.

 

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>