Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sun, Oct 29th, 2017

Tariq Ramadan åtalad för våldtäkt

Bild: Tariq Ramadans officiella Facebook-sida.

Den muslimska teologen och Oxfordprofessorn, Tariq Ramadan, står åtalad för våldtäkt av två kvinnor i Frankrike. Ramadan är även känd som barnbarn till Hassan al-Banna, Muslimska Brödraskapets grundare, och anses av vissa som en liberal reformist och av andra som konservativ och anti-liberal.

Den första anmälan kom från författaren Henda Ayari, som redan 2016 skrev om händelsen i sin bok I Chose To Be Free. Hon använde då en pseudonym för att undvika juridiska problem, men väljer nu att gå ut med att det var Tariq Ramadan som våldtagit henne. Anmälan gjordes i staden Rouen i Frankrike, och handlar om “våldtäkt, medvetet våld, trakasserier och hot”. Händelsen ska ha skett på ett hotellrum i Paris 2012.

Den andra kvinnan har inte nämnts vid namn, men beskrivs som en konvertit som kom i kontakt med Ramadan genom sociala medier. Anmälan säger att de hade diskuterat religiösa frågor online, när han bjöd henne till sitt hotellrum där han utsatte henne för fysiskt och sexuellt våld. Kvinnan, som enligt utsago har en funktionsvariation i hennes ben, ska ha fått sina kläder placerade högt i rummet så att hon inte kunde fly. Anmälan säger också att Ramadan fortsatt kontakta kvinnan efter händelsen, och att hon lidit av depression och självmordsförsök.

Ramadan förnekar första anmälan, och har i skrivande stund inte kommenterat den andra anmälan.

About the Author

- Contributor and co-founder of MENAtidningen.se, and former Director of Studies for Middle Eastern Studies at Stockholm University. Graduate student at the University of Cambridge, researching feminist activism in Saudi Arabia and Egypt. Mostly writes about Arab media, gender, politics and popular culture.