Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Dec 12th, 2019

Teater – Rabbinens katt

Rabbinens katt är en varm, humoristisk musik- och dockteaterföreställning om en katt som utmanar kulturella antaganden och ifrågasätter det religiösa tänkandet. Utgångspunkten för föreställningen är Joann Sfars prisbelönta seriebok Rabbinens katt som utspelar sig i 1930-talets Algeriet i korsningen mellan arabisk, judisk och fransk kultur. 

I berättelsens centrum finns en judisk familj bestående av en rabbin, rabbinens dotter, en katt och en papegoja. En dag äter katten upp den pratsamma papegojan och ärver dennes talförmåga. Men allt som kommer ur kattens mun verkar vara lögner och kattens husse, den fromma rabbinen, beslutar sig för att försöka uppfostra sin egensinniga katt.

Rabbinens katt skapar dockmakare och scenograf tillsammans med dockteaterkonstnär Ishmael Falke en visualitet som utgår från Joann Sfars lekfulla bildvärld samtidigt som dockteatern som form tillför verket nya fantasifulla dimensioner

Musiken har en central plats i föreställningen.  I Rabbinens katt utforskar sångaren- skådespelaren Sofia Berg-Böhm och musikern Abboud Koujer Berzins nordafrikansk och traditionell arabisk/arabisk-judisk musik och sång spelad på oud och cello.

Föreställningen regisseras av Mikaela Hasán och är en samproduktion mellan den finländska nomadteatern Grus Grus Teater och Re:Orient.

Rabbinens katt riktar sig till alla mellan 10-110 som är nyfikna på dockteater, musik, mer eller mindre existentiella frågor och som alltid undrat om det är möjligt för en katt att bli Bar Mitzva. Föreställningen är ca 1 h lång och spelas på svenska med sånginslag på arabiska, hebreiska och franska.

Spelschema:
12 – 14 December, Ö2 Stockholm BOKA!

About the Author