Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Mar 9th, 2016

Tillsammans för fred och kvinnors rätt

Israeler och palestinier demonstrerar gemensamt för fred och uppmärksammar Internationella kvinnodagen. Nej till ockupation och förtryck, ja till jämlikhet och solidaritet, oavsett.

– Feminism och kvinnors rätt funkar inte under ockupation, säger Elá, en ung israelisk judinna som deltar i manifestationen.

Platsen är strax väster om Betlehem på det ockuperade Västbanken. Uppskattningsvis 600 israeler och palestinier tågar tillsammans. Med skyltar, banderoller, talkörer och i takt till rytmer av sambatrummor går de intill huvudvägen mellan Jerusalem och Hebron.

– Ockupationen av palestinska områden måste upphöra, de kan inte leva under vår israeliska militära kontroll, framhåller Elá och fortsätter:

– Vi måste förklara för våra egna att det finns de som vill ha fred, och omvänt, vi måste visa palestinierna att det finns israeler som vill ha fred.

Foto: Erik Törnlund (2016).

Foto: Erik Törnlund (2016).

Det här är fjärde fredagen i rad som manifestationen hålls här. Denna fredag är huvudtemat Internationella kvinnodagen och flera palestinska och israeliska organisationer deltar. En av huvudarrangörerna är Combatants for Peace.

Det är en israelisk-palestinsk rörelse som bildades av före detta israeliska soldater och palestinska motståndsmän som fick nog av våldet. Tillsammans vill man verka för fred och ockupationens upphörande.

Hila, en ung israeliska i tjugoårsåldern, klädd i tröja med Combatants of Peace-tryck, berättar i språnget:

– Självklart måste vi uppmärksamma internationella kvinnodagen, det hör ju till!

– Vi har inget tillstånd för demonstrationen med den är fredlig, kanske blir någon arresterad, det hände förra gången men jag klarade mig, fortsätter hon leende och går raskt vidare med megafonen i ena handen.

En annan israelisk-palestinsk organisation som deltar är The Parents Circle (vilka MENA Tidningen tidigare skrivit om). Det handskrivna budskapet som de två kvinnorna, från Israel och Palestina, håller upp är enkelt: ”The tears are the same color”.

Foto: Erik Törnlund (2016).

Foto: Erik Törnlund (2016).

Demonstrationståget rör sig efter trottoaren mellan muren som omger Västbanken och vägen Jerusalem-Hebron. Fordon som passerar signalerar och många vinkar.

Många hälsar inte lika uppmuntrande.

Efter den här vägsträckan passerar tusentals israeliska bosättare varje dag, till och från Jerusalem och bosättningarna Efrata, Newe Daniyyel, Kefar Ezyon med flera. Eftersom det är fredag eftermiddag är de på väg hem till sabbat.

Några vevar ner bilrutan, skriker och visar med långfingret vad de anser om manifestationen.

Foto: Erik Törnlund (2016).

Foto: Erik Törnlund (2016).

Foto: Erik Törnlund (2016).

Foto: Erik Törnlund (2016).

About the Author

- Freelance Journalist.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>