Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Nov 27th, 2017

Tunisien och dess fantastiska vinkultur

Tunisien är ett land som till största delen är muslimskt – men det spelar ingen roll. Vintillverkning har varit en tradition i landet sedan 2800 år tillbaka och vinet håller också högsta klass. Till vårt svenska systembolag har dock få vinflaskor hittat, i nuläget säljs enbart ett vin om man söker på tunisiskt vin på bolagets hemsida. 

Det var Carthago och dess folk som började tillverka vin för närapå 3000 år sedan. Romarna hängde sedermera på och även om landet tillverkade mindre vin när islam kom till landet på grund av dess lära, har landet alltid haft viss vintillverkning.

Att lyfta fram landets vintradition och de många vingårdarna är en del i att locka nya turister till Tunisien.  En speciell route håller på att läggas upp för turisten som verkligen vill njuta av goda viner och samtidigt ha sol och värme.

Under vårt besök besöker vi Neferis vingård som ligger några mil utanför Tunis, närmsta samhälle heter Grombalia och får sägas vara Tunisiens vindistrikt. Miljön har också vissa likheter med till exempel Toscana, med gröna kullar reser sig upp över de stora vindruvsfälten och det är väldigt svårt att förstå att Saharaöknen inte alls ligger särskilt långt härifrån. Här möter vi upp Mohammed, som trots att det är söndag tar oss med ut i vingården och bland vinproduktionen. Det är staten som äger och arrenderar ut vingården förmånligt mot att den sköts.

Under säsong har man ett 40-tal arbetare som plockar druvor, och under ickesäsong har man sex-sju arbetare som sköter driften. Mohammed är manager och överblickar det mesta. Allt som allt producerar man här över 1,2 miljoner flaskor vin, vilket är en hel del av de dryga 30 miljoner flaskor som hela landet producerar varje år. Det inbringar en hel del pengar, närmare 80 miljoner euro.

Vin från Neferis sägs vara dyrt, det bästa man kan få från Tunisien, en flaska rött kostar runt 20 euro (vilket i Tunisien ses som dyrt). Man har både vitt, rött och rosévin, men bubbelvin tar man inte fram då det är en dyr extra skatt på detta, ett arv gentemot den gamla franska kolonialtiden, Frankrike skulle och ska vara ensamma att tillverka mousserande vin.

Mohammed låter oss smaka på ett rött vin som är ett av de finaste man kan köpa i Tunisien, ett vitt vin och ett nytt rosévin som han stolt deklarerar att det kommer att komma ut på marknaden efter den stundande högtiden ramadan. Även om Tunisien brås mycket på Frankrike, skiljer sig det röda vinet markant från Frankrikes dyra Bordeauxviner.  Det vin som vi smakar i Tunisien är mer fruktigt och som den vinkännare jag är (nåja) är det mer åt Italiens fina Amaroneviner.

 

 

 

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se