Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Aug 16th, 2017

Turkiet – Biografi om ledaren Erdogan

Erdogan är en av 2000-talets mest omtalade politiker. Han har lett Turkiet in i en period av aldrig tidigare skådad stabilitet och ekonomisk framgång. Samtidigt leder han en skoningslös kamp mot politiska motståndare och kritiska medier, och har åter initierat islamiseringen av Turkiet. Nu ges en kritikerrosad biografi ut av Cigdem Akyols och i början av september kommer hon på Sverigebesök. 

Cigdem Akyol är en tysk journalist som specialiserat sig på turkisk-kurdisk historia. I arbetet med biografin om Erdogan har hon följt i hans fotspår, intervjuat både anhängare och motståndare samt tagit del av viktiga arkiv och dokument.

– I mitt arbete med boken blev det tydligt hur osannolik hans väg till makten har varit, berättar Akyol. Erdogan arbetade sig upp ur fattigkvarteren, övervann det kemalistiska systemet, och har sedan kämpat sig fram till den högsta politiska tjänsten under en kaotisk period i Turkiets historia. Motståndarna har varit många, men de har misslyckats med sina uppsåt och istället gjort honom starkare.

Akyols bok om Erdogan utkom på tyska 2016 och fick ett mycket gott mottagande. Den svenska utgåvan får ett nyskrivet kapitel utifrån den senaste händelseutvecklingen.

Cigdem Akyol, född 1978, är en tysk journalist som skriver om turkisk-kurdisk historia. Hennes biografi över Erdogan har kritikerrosats och översatts till flera språk. Åren 2006-2014 jobbade hon för den tyska tidskriften Die Tageszeitung och därefter flyttade hon till Istanbul för att arbeta som frilansjournalist. År 2015 skrev hon sin första bok som handlade om Turkiet i det nya seklet, som hon sedan följde upp med biografin över Erdoğan.

Författaren Cigdem Akyol gästar Sverige 5-7 september då hon möter media och gör författarframträdanden.

 

 

About the Author