Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Mon, Oct 31st, 2016

Tutankhamun-utställning öppnar i Stockholm i november

I höst kommer den stora utställningen ”Tutankhamun – graven och skatterna” till Stockholm. Sedan premiären 2008 har den setts av 6 miljoner besökare i flertalet europeiska städer och nu senast i New York. Utställningen öppnar den 26 november på Magasin 9 i Frihamnen och pågår till april 2017.

Tutankhamun blev kung i Egypten vid tio års ålder och dog redan när han var 19. I 3000 år låg han sedan i sin grav i Konungarnas dal innan arkeologen Howard Carter hittade den 1922, en händelse som väckte sensation i hela världen. Där fanns sarkofagen, flera kistor, den berömda begravningsmasken i guld – i dag världens dyraste konstföremål med ett försäkringsvärde på cirka 6 miljarder US dollar – och tusentals andra föremål.

Avbildning

Avbildning

Originalen är både för dyrbara och för ömtåliga för att visas. Istället har skickliga egyptiska hantverkare tillsammans med några av världens ledande egyptologer och annan teknisk expertis tillverkat fullskaliga repliker som nu visas, placerade precis som de var då de upptäcktes för 94 år sedan. Ingen annanstans i världen kan grav- och skattkamrarna ses på det här sättet.

– Det är en storslagen upplevelse för alla sinnen. Med hjälp av den senaste tekniken kan vi levandegöra det forna riket vid Nilen och dess kultur och andliga värld med dödskult, gudar, dynastier och hieroglyfer. Dessutom lär man sig mycket om vårt arv från det forntida Egypten, säger producenten Julius Malmström från Julius Production AB.

Audioguider på svenska, danska, tyska och engelska ingår i entréavgiften och det finns en särskild audioguide för barn.

Tutankhamuns schakal

Tutankhamuns schakal

 

Gyllene stol

Gyllene stol

 

Gravkammare

Gravkammare

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>