Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Mar 12th, 2016

Två minus blir aldrig ett plus

Vid första skottet tittar jag upp och ser mannen stå mellan två bilar, inte längre bort än åtta meter ifrån mig. Han skjuter ett skott till – en polisbil passerar – och springer sedan snabbt iväg i motsatt riktning.

– Shooting! ropar både jag och en annan besökare samtidigt åt de övriga på caféet. Vi hukar oss utan att släppa blicken från scenerna utanför.

Foto: Erik Törnlund (2016).

Foto: Erik Törnlund (2016).

Tidigare skrev jag en artikel om höstens oroligheter och knivattacker här i Israel och Palestina.  Där ställde jag frågan vad som skulle bli nästa tillhygge hos ett ockuperat folk som inte längre var rädda för döden. Det var knivar i höstas (vilket ännu används) och året dessförinnan bilar som rammade folk.

Nu vet vi. Jag beskådade det för fem dagar sedan, tisdagen 8 mars, från ett café vid Salah El-Din Street i östra Jerusalem. Dagen efter skedde ytterligare skjutning.

Tillhyggena visas nu upp i media. Hemmatillverkade små kulsprutepistoler som går under samlingsnamnet ”Carlo”.

Reaktioner här i Israel låter inte vänta på sig: Hur bemöta denna nya våg av terror?

Platsen för dåden är – som så många gånger förr – ockuperade och annekterade östra Jerusalem. Målen är framförallt israelisk polis och militär.

Motåtgärderna har varit desamma de senaste fem decennierna; deporteringar, husdemoleringar, en hög mur mot Västbanken som samtidigt skär genom yttre delar av palestinska östra Jerusalem mm.

Liksom tillslag, kontroller och diverse lagar som inskränker den palestinska befolkningens arbete, utbildning och vardag i östra Jerusalem.

De ihjälskjutna palestinska attentatsmännen- och kvinnorna blir samtidigt martyrer.

När jag i höstas passerade flyktinglägret Qalandia på väg till Ramallah såg jag banderollen med bilden på en 16-årig palestinsk flicka. Hon hade strax innan skjutits till döds i västra Jerusalem efter att ha huggit en israel med sax.

Jag kom också att hamna i tårgasen vid protesterna intill checkpointen vid Qalandia. Hennes familj hade ännu inte fått någon kropp att begrava – en annan israelisk motåtgärd.

Attacker respektive motåtgärder. Inte något av detta har bevisligen resulterat i någon framgång. Ingen vet längre vad som orsakar vad.

I vart fall kan vi vara säkra på en sak: Det här är en plats där två minus aldrig blir ett plus.

Vad blir då motåtgärden den här gången? Oppositionsledaren Isaac Herzog (israeliska arbetarpartiet) står för huvudrubriken: Bygg en ny mur och dela Jerusalem!

Herzog menar att muren skyddar den israeliska västra delen av Jerusalem, liksom de israeliska bosättningarna inom ockuperade östra Jerusalem. Sammanlagt bor här cirka 200 000 israeliska bosättare (vilket strider mot folkrätten men det är något Herzog inte påtalar).

Konsekvensen blir att i östra Jerusalem kommer 28 samhällen och uppskattningsvis 200 000 palestinska invånare direkt påverkas. De hamnar nämligen på andra sidan muren. Det motsvarar nästan tvåtredjedelar av den palestinska befolkningen i östra Jerusalem (eller knappt en fjärdedel av hela Jerusalems befolkning).

Därmed behöver de speciella tillstånd att få komma in i övriga Jerusalem. Ungefär 35 000 palestinier från östra delarna arbetar i Västra Jerusalem och det är hit de åker för utbildningar, vård och annat.

Kommer muren bidra till att den socioekonomiska situationen för palestinierna – åtta av tio barn lever redan i fattigdom – blir bättre? Nej.

Dämpar den en redan uttalad frustration och uppgivenhet, löser den konflikten generellt? Nej.

Kommer vi att uppleva fortsatta oroligheter, attentat och terror? Ja.

 

Soldater och poliser strömmar snabbt till, sirenerna skriker. Skottsalvorna avlöser varandra. En polis ligger svårt sårad på gatan. Jag ser ännu fler soldater.

Skottlossningen upphör. En martyr är född.

 

About the Author

- Freelance Journalist.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>