Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Jan 7th, 2016

Tvetydig transparens – att begränsa och tysta kritik

Den israeliska justitieministern Aylet Shaked är på god väg att få en ny lag godkänd av Knesset, den kallas “Lagen om transparens”. Det låter inte så tokigt, en lag för ökad insyn och öppenhet, eller?

Foto: Erik Törnlund (2014)

Foto: Erik Törnlund (2014)

Tittar jag lite närmare är det en transparens med tvetydigheter. Jag är inte ensam om att vara skeptisk, exempelvis skriver amerikanska Washington Post (2016-01-02):

Förslaget återspeglar den typ av taktik som Ryssland och Kina använder för att krossa oliktänkande, och det är inte i linje med Israels kärnvärden som en demokratisk stat.

Det nya lagförslaget, vilket väntar på slutlig omröstning i Knesset, gäller israeliska icke-statliga organisationer som får mer än hälften av sin finansiering av utländska statliga myndigheter.

De måste lista finansieringskällorna i rapporter, liksom berätta att de är utländskt finansierade vid kontakt med media och myndigheter.

När de framträder i Knesset måste de bära ett synligt märke där det framgår vilken organisation de tillhör och vem som finansierar dem.

Icke-statliga organisationer, eller NGO:s som de vanligen benämns (Non-Governmental Organizations), utgörs i sammanhanget av olika israeliska människorättsorganisationer.

Lagförslaget är även selektivt. Det finurliga är att det inte inbegriper ekonomisk finansiering från enskilda utländska donatorer.

Årligen strömmar miljontals dollar in från utlandet och finansierar israeliska bosättningar på ockuperade palestinska Västbanken och Östra Jerusalem.

Israeliska NGO:s, exempelvis Peace NowB’Tselem och New Israel Fund, kritiserar ihärdigt dessa bosättningar eftersom de bryter mot folkrätten och Fjärde Genèvekonventionen.

Kort sagt, förutom att försöka tysta och begränsa kritiker handlar lagen om att reglera penningströmmar. Vi känner igen det från Ryssland och Kina. Nu riskerar Israel att hamna i samma gäng.

I israeliska Haaretz framhåller Chemi Shalev det förändrade inrikespolitiska klimatet: Det visar sig i allt tydligare angrepp på yttrandefriheten, hets mot oliktänkande, regleringsåtgärder mot – och ökad statlig kontroll över – medier och attacker på en palestinsk minoritet.

Lagen om transparens följer detta mönster, menar han:

Förespråkarna för denna antidemokratiska våg har övertygat sig själva och många andra att Israel står inför en stor konspiration av inhemska, rygghuggande ’fiender till staten’ som har gått samman med en irredentistisk israelisk-arabisk femte kolonn och utländska ondskefulla anti-semiter. (Haaretz 2016-01-04)

Israel har en unik och viktig position i Mellanöstern. De utgör, tillsammans med Tunisien, den enda demokratin bland en uppsjö länder där diktatur, terror och förtryck är mer regel än undantag. Det måste påtalas.

Å andra sidan, Israel är också en ockupationsmakt och bryter mot folkrätten och mänskliga rättigheter i Palestina. Brotten är väldokumenterade, fördöms av världssamfundet och pågår dagligen.

Det är just därför israeliska människorättsorganisationer som exempelvis B’Tselem, Rabbis for Human Rights och Breaking the Silence har uppkommit och arbetar. Ingen rök utan eld, som man säger.

”Lagen om transparens” innebär inte ett direkt förbud utan kan snarare ses som en åtgärd på sikt, en succesiv förskjutning mot minuspolen på skalan för tolerans och öppenhet.

– De kan inte förbjuda oss rakt av, den internationella kritiken skulle bli för stark, istället kommer olika lagstiftning som inte är lika tydligt skadlig, och det sker hela tiden och steg för steg, berättar en företrädare för B’Tselem till mig.

Skrämmande är att situationen kan sporra mörkare krafter.

För några veckor sedan – i kölvattnet av höstens knivattacker – lanserades det israeliska högerextremistiska partiet Im Tirtzu, vilket benämns som ett fascistiskt parti av israelisk domstol, en video.

I den utmålas fyra israeliska medborgare – vilka visas med namn och bild – som planterade utländska agenter. Alla är de framträdande i B’Tselem, Breaking the Silence, Hamoked samt Public Committee Against Torture in Israel (PCATI).

Videon avslutas med orden:

De bor här hos oss, och de har planterats. När vi kämpar mot terrorismen, kämpar de mot oss. (972mag.com 2015-12-15)

Dolkstötslegenden framträder; en historiskt seglivad myt som brukats av synnerligen osympatiska krafter.

Det är inte till gagn för någon, vare sig tvetydig transparens eller dolkstötslegender. Det riskerar att snabbt vittra sönder ett öppet samhälle. Vi har sett det i historien, vi ser det idag.

About the Author

- Freelance Journalist.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>