Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Sat, Dec 27th, 2014

Välkommen att debattera!

Denna sektion av MENAtidningen.se är dedikerad till livlig och konstruktiv debatt, och jag tror att det är ett välbehövt forum. Faktum är att vi i redaktionen är så debattsugna att det uppstod debatt ifall vi skulle ha en debattsida eller inte. Beslutet landade på att ha med sektionen, med mig som debattredaktör, och jag välkomnar härmed vem som än vill att hjälpa mig göra detta till ett öppet forum för alla som är intresserade!

Förhoppningsvis kommer jag inte behöva figurera för mycket, utan endast agera redaktör. I detta första skede däremot så skriver jag det allra första debattinlägget, om varför det var bra av Sveriges regering att inte inkludera en integrationsminister. Detta inlägg inspirerades av en diskussion inom redaktionen, och jag hoppas att det kan leda till en inkluderande debatt där ni läsare delar med er av era tankar kring ämnet. Låt mig dock, i samband med denna första lansering, presentera mig själv. Jag heter Joel W. Abdelmoez och jag ska precis påbörja min sista termin av Mellanösternstudier på Institutionen för Orientaliska Språk vid Stockholms Universitet. Det senaste halvåret har jag och min make bott tillsammans i Kairo, Egypten, där jag samlat in material för min kandidatuppsats, vilket är en studie om hur maskulinitet konstrueras i Egyptisk media. Denna studie handleds externt av Noha Mellor, som är professor i mediestudier vid University of Bedfordshire. Numera är jag dock bosatt i Norrtälje, norr om Stockholm, och spenderar större delen av min tid med att skriva på kandidatuppsatsen, eller akademiska artiklar. Vissa nätter kan ni även finna mig på Danderyds Sjukhus där jag jobbar extra på förlossningen.

Min förhoppning är att denna debattsida ska inspirera till konstruktiva meningsutbyten, utmana fördomar och leda till nya idéer hos våra läsare. Skribenter kan komma från var som helst i världen och från var som helst inom det politiska spektrumet, eller anse sig själva helt apolitiska, men vi accepterar endast konstruktiva inlägg om ämnen som har att göra med Mellanöstern och Nordafrika (MENA) i en bred definition (vilket alltså kan innefatta vissa Afrikanska länder, till exempel Sudan och Djibouti, eller Asiatiska såsom Pakistan och Afghanistan, eller mer tvetydiga, till exempel Georgien och Armenien). Det kan också handla om svensk utrikespolitik, eller om det svenska mångfaldsamhället. Det finns alltså en stor bredd i vad som kan anses lämpligt att publicera här, men det gäller alltid att ens åsikt ska framställas sakligt och utan onödiga personangrepp eller liknande. Med det sagt är vem som helst välkommen att höra av sig för att få veta mer, ställa frågor, dela en debattartikel, eller bara föreslå en idé till uppslag.

Med det välkomnar vi härmed alla som känner sig manade att dela med sig av sina tankar, idéer och åsikter! Så tvivla inte att höra av er, och speciellt om ni läser något som inte borde gå obesvarat. Besvara det då!

About the Author

- Contributor and co-founder of MENAtidningen.se, and former Director of Studies for Middle Eastern Studies at Stockholm University. Graduate student at the University of Cambridge, researching feminist activism in Saudi Arabia and Egypt. Mostly writes about Arab media, gender, politics and popular culture.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>