Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Dec 5th, 2018

Västsaharisk journalist gripen och misshandlad av marockansk polis

Nazha El Khalidi, som besökte Sverige för två veckor sedan, bevakade en demonstration i det ockuperade Västsahara när hon arresterades av marockansk polis. Det var vid fyratiden i går som hon greps och satt frihetsberövad fram till natten till onsdagen. Hon har fått allvarliga skador efter att ha misshandlats under ett förhör.

Emmaus Stockholms verksamhetsledare Frida Dunger Johnsson intervjuar Naza El Khalidi och journalisten Anna Roxvall under MR-dagarna när Nazha besökte Stockholm i november 2018. Foto: Charlotte Wester

Nazha El Khalidi, 27 år, är en västsaharisk journalist som är medlem i journalistkollektivet Equipe Media. Equipe Media verkar i det ockuperade Västsahara och arbetar för att trotsa den rådande medieblockaden och nå ut med information om situationen i det ockuperade territoriet. Nazha besökte Emmaus Stockholm under november för att träffa svenska civilsamhällesorganisationer och politiker och delta under MR-dagarna. Hon vittnade om det brutala polisvåldet som västsaharier utsätts för av Marocko.
Nazha, som nu har släppts, uppger att hon blivit misshandlad av polisen under ett förhör. Hon har skador på ena armen och benen. Enligt Nazha ska polisen ha sagt att hon inte har tillåtelse att filma demonstrationen men utöver det inte uppgett någon anledning till gripandet, säger Frida Dunger Johnsson, verksamhetsledare på Emmaus Stockholm.

Fem av Equipe Medias medlemmar sitter i dagsläget fängslade. FN:s arbetsgrupp för godtyckligt frihetsberövande har utfärdat ett beslut om att marockanska myndigheters fängslande av en av journalisterna, Mohamed Al-Bambary, kränker de mänskliga rättigheterna. FN kräver nu att han friges och beviljas ersättning och medicinsk behandling för de skador som uppkommit i fängelset. Arbetsgruppen bekräftar att Mohamed Al-Bambary, som avtjänat sitt straff sedan augusti 2015, arresterades enbart på grund av sina journalistiska handlingar som är relaterade till västsahariernas befrielsekamp.
 FN:s beslut är ett viktigt steg i rätt riktning. Men det är inte tillräckligt. Mohamed Al-Bombary är fortfarande inte frigiven och Nazha El Khalidi blev arresterad så sent som i går, säger Frida Dunger Johnsson.

Samtidigt i Genève återupptas fredsförhandlingarna där den västsahariska befrielserörelsen Front Polisario, ockupationsmakten Marocko och grannländerna Algeriet och Mauretanien möts för första gången under ledning av FN:s sändebud Horst Köhler. Syftet med samtalet är att hitta en varaktig och hållbar lösning på konflikten som pågått i 43 år.
Vi kräver att FN och det internationella samfundet sätter press på Marocko så att de här godtyckliga fängslandena får ett slut. Marocko kan inte ena dagen gripa och misshandla en oskyldig journalist och nästa dag delta i fredssamtal med FN utan konsekvenser, säger Frida Dunger Johnsson.

Arresteringen av Nazha i Västsaharas huvudstad El Aaiún är bara en i mängden. Det visar på den verklighet som västsaharier lever i varje dag. Hot om tortyr och godtyckligt fängslande är en del av Marockos strategi för att upprätthålla ockupationen.

I Västsahara råder en total medieblockad. Marocko tillåter inga internationella journalister eller civilsamhällesorganisationer att komma in i det ockuperade Västsahara.
 Senast i maj blev två av våra anställda utvisade från huvudstaden El Aaiún när de skulle besöka en av våra samarbetsorganisationer. De blev fråntagna sina pass och hölls kvar i Casablanca, Marocko i 24 timmar innan de tilläts flyga tillbaka till Sverige. Det är ytterligare ett bevis på att Marocko har något att dölja och som de inte vill att omvärlden ska få kännedom om, säger Frida Dunger Johnsson.

 

 

About the Author