Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Wed, Dec 23rd, 2015

Volvomaskiner används när Israel förstör palestinska jordbruk

Tisdagen den 8 december demolerade den Israeliska armén en palestinsk bondgård i Kafa distriktet, vid staden Tulkarm på västbanken. Cristoffer Fredriksson, en av de fredsaktivister som var närvarande, riktar nu kritik mot Volvo, det svenska företag vars produkter användes vid demoleringen.

– Genom att bistå Israels olagliga ockupation så gör man sig medskyldig till dess brott mot internationella lagar, fastslår han.
DSC_0142_s

Munir Fathi Esmail ser förfärat ut över de djupa hjulspår som en Israelisk bulldozer lämnat efter sig på hans jordbruksmark. Bredvid honom, i en hög på marken, ligger resterna av de växthus som den Israeliska armén nyss har demolerat. Om några veckor skulle tomaterna i växthusen varit redo för skörd, nu ligger de istället förstörda på marken. En bit bort ligger hans olivträd, överkörda och uppdragna med rötterna.

– Jag kommer dö innan de nya träden är gamla nog för att producera en lika stor skörd, säger han uppgivet.

Israel går emot internationella lagar

Munir arbetade i ett av växthusen när han såg Israeliska militärfordon och grävmaskiner närma sig hans gård. Israeliska armén hade inte delgivit någon information inför demoleringen, soldaternas ankomst kom därför som en chock. Han ringde sin advokat men de båda visste att inget kunde sätta stopp för den stundande demoleringen.

– I fortsättningen så förväntar jag mig inga rättvisa beslut utifrån deras domstolar, säger han.

Ett par timmar efter grävmaskinernas ankomst så var förstörelsen ett faktum. På order av den Israeliska staten hade en bulldozer, med beskydd av Israeliska soldater och beväpnade bosättare, förstört gårdens bevattningssystem och fyra stora växthus. Men vad som för Munir var värst var att de ryckte upp 150 stycken olivträd. Hans gård har gått i arv i flera generationer, och de uppdragna olivträden hade hans pappa planterat när han själv var ett barn.

12375177_1663542663935170_5785412633019981518_o_s

– När de river upp mina olivträd så förstör dom inte bara mitt levebröd, de förstör också min kultur och mitt arv, säger han uppgivet.

Munirs gård är, liksom den mesta odlingsmarken på Västbanken, beläget i område C, de cirka 60 procenten av den ockuperade Västbanken som är under full Israelisk kontroll. Till följd av att bönder i område C återkommande nekas tillträde till sin mark, utsätts för bosättarattacker och inte tillåts expandera sin verksamhet så väljer många att sluta bruka sin mark. Detta ger i sin tur mer utrymme för Israels illegala bosättningar att expandera.

Internationella organisationer dokumenterar

På plats under demoleringen fanns även internationella fredsaktivister. Cristoffer Fredriksson, ifrån International Solidarity Movement, bevittnade händelsen.

– Det är oförståeligt att Israel kan bedriva sin expansiva bosättarpolitik, i strid med internationell lag, utan att världssamfundet reagerar kraftigare, säger han.

Han riktar även skarp kritik mot Volvo Brothers, det svenska företag vars bulldozer ofta används vid demoleringarna.

– Genom att bistå Israels olagliga ockupation så gör man sig medskyldig till dess brott, fastslår han.

DSC_0022_s

Rickard Falk, FN’s oberoende expert rörande mänskliga rättigheter på de ockuperade Palestinska territorierna, kritiserar Volvo för sin delaktighet i Israels illegala bosättaraktiviteter. Förutom vid förstörelse av jordbruksmark är Volvos maskiner vanligt förekommande även vid Israels husdemoleringar och byggnationer av illegala bosättningar.  Volvos maskiner nyttjades även vid byggnationen av den illegala muren som Israel byggt runt Västbanken, vars sträckning till stor del är dragen på palestinskt territorium.

I sin rapport uppmanar Falk civilsamhället att initiera en omfattande bojkott av Volvo och de andra företag som nämns i hans rapport, ända tills dess att deras verksamhet går i linje med internationell lag.

Framtiden för Munirs jordbruk är oviss. Om han planterar nya träd eller köper nya växthus så är han rädd för att militären skall återvända. Men trots känslan av maktlöshet så har han bestämt sig för att fortsätta nyttja sin mark.

– Jag tänker aldrig sluta!

About the Author

- Chefredaktör för MENA Tidningen.se / Editor in Chief of MENA Tidningen.se

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>