Mellanöstern och Nordafrika Tidningen
Published On: Thu, Oct 12th, 2017

We Have A Dream

Malala Yousafzai

Den 14 oktober kommer Jönköpings läns museum visa upp den uppmärksammade fotoutställningen We Have A Dream.

– Människorna i det här projektet är bevis för att det går att förändra. På lika villkor står de alla tillsammans med sitt porträtt, sin berättelse och sin egen dröm om en medmänskligare värld. Från Lund till 38:e våningen på FN-skrapan i New York. Från Kofi Annan till Ida Engblom i Karlstad. We Have A Dream är inte en berättelse om helgon eller superhjältar. Här är ingen ofelbar, men alla har de någon gång börjat med att drömma, berättar fotografen Albert Wiking.

Utställningen We Have A Dream består av ett urval av 114 porträtt från hela världen tagna under åren 2002-2016. Till varje porträtt hör en berättelse och tillsammans vill de visa att ingenting är omöjligt. Utställningen är ett dokument över vår tid med några av de mest inflytelserika människor sida vid sida med ungdomar och vardagskämpar som verkligen vill påverka i sin direkta omgivning. Gemensamt för dem alla är att de drömmer om förändring och står upp för sina värderingar, går mot strömmen och drömmer om att skapa förändring.

Maryam al Khawaja

Albert Wiking och Oscar Edlund, som intervjuat de medverkande, är initiativtagarna som för ett decennium sedan drog igång projektet We Have A Dream som handlar om mod, medmänsklighet och människans rättigheter. I grunden ett fotoprojekt men sträcker sig långt utanför porträttens ramar och föddes ur deras vilja att dra sitt strå till stacken för en medmänskligare värld. Komplexa och otaliga nät och filter av kontaktpersoner, agenter, managers och andra grindvakter har både hjälpt till och stått i vägen under ändlösa försök att nå fram med e-post till Nobelpristagare, kungligheter, aktivister, artister, konstnärer, entreprenörer och vardagskämpar. När frågan väl hittat rätt har det ibland tagit år att nå en överenskommelse och få till ett möte.

Malala Yousafzai och Jane Goodall jagade vi i fyra, fem år. Att få träffa många av de här människorna är som att ta sig in i Pentagon. Den gemensamma nämnaren för alla medverkande är att de haft en berättelse som berört oss, berättar Oscar Edlund.

Sedan 2002 har de vid olika tillfällen rest runt för att ta porträtt och samla inspirerande berättelser som nu resulterat i en utställning, en bok och ett pedagogiskt material. Under utställningen kommer även besökare att få möjlighet att dela med sig av sina egna drömmar.

 

 

About the Author